Wethouder Marijn van Ballegooijen;
Wethouder Marijn van Ballegooijen; "Het is belangrijk dat de schuldhulpverlening in Amstelveen goed op orde is." René de Leeuw

Amstelveen wil schuldhulpverlening zzp'ers en andere werkenden versterken

14 februari 2020 om 12:59 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Het college van B en W heeft vandaag direct gereageerd op aanbevelingen die de lokale rekenkamercommissie deed na onderzoek van de schuldhulpverlening in Amstelveen. De onderzoekscommissie vroeg onder meer om meer aandacht voor doelgroepen die nu vaak buiten de boot vallen voor een schuldregeling, zoals zzp'ers. Het college kondigt aan dat het gemeenteraad gaat voorstellen om de hulpverlening aan jongeren en zzp'ers en andere werkenden te versterken

Het college laat weten dat het de aanbevelingen van de rekenkamercommissie voor verbetering ter harte neemt. "Het is belangrijk dat de schuldhulpverlening in Amstelveen goed op orde is, zodat mensen in Amstelveen niet buiten de boot vallen en mee kunnen blijven doen in de samenleving. De aanbevelingen uit het rekenkameronderzoek zijn een belangrijke input voor de nieuwe beleidsnota Schuldhulpverlening, die in het derde kwartaal van 2020 aan de raad wordt aangeboden," aldus wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn).

"Voor het merendeel van de aanbevelingen geldt dat de verbeteringen al in gang zijn gezet,", stelt Van Ballegooijen (Zorg en Welzijn). "Eén van de aanbevelingen is het schenken van meer aandacht aan doelgroepen die nu niet altijd gebruik kunnen maken van het schuldhulpverleningsaanbod. Het college zal de raad voorstellen de hulpverlening aan werkenden en jongeren te versterken Deze groepen hebben elk hun eigen specifieke problematiek. Bij zzp'ers zijn dat hun variabele inkomen en de complexe belastingen en bij jongeren telefoonschulden en zorgverzekeringsschulden. De gemeente gaat verder, mede op aanbeveling van de commissie en naar aanleiding van de onlangs aangenomen nota Minimabeleid 2019, periodieke netwerkbijeenkomsten organiseren voor organisaties en instanties die zich bezighouden met inwoners met een laag inkomen en/of schulden.

Op aanbeveling van de commissie voert de gemeente begin 2020 ook een nieuw cliëntervaringsonderzoek uit, waar ook mensen aan meedoen die alleen een adviesgesprek hebben gehad.

Uit het onderzoek van de rekenkamercommissie is gebleken dat de schuldhulpverlening als 'goed' wordt beoordeeld en dat het merendeel van de geïnterviewden tevreden is met de dienstverlening. "Dit wordt ook zo door ons ervaren en verheugt ons," aldus wethouder Van Ballegooijen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie