Afbeelding
Pixabay

Advies: 'Meer aandacht voor zzp'ers bij schuldhulpverlening'

14 februari 2020 om 10:33 Maatschappelijk

AMSTELVEEN De lokale Rekenkamercommissie heeft onderzoek gedaan naar de gemeentelijke schuldhulpverlening en een aantal aanbeveling aan de gemeenteraad gegeven. Zo wordt aanbevolen het beleid te wijzigen, zodat er meer gebruik gemaakt kan worden van saneringskredieten en er meer aandacht komt voor doelgroepen die nu vaak buiten de boot vallen voor een schuldregeling, zoals zzp'ers.

Dat zzp'ers niet in aanmerking komen voor schuldhulpverlening, kan volgens de onderzoekscommissie komen doordat ze als 'bedrijf' gezien worden en niet als privépersoon. Pas als ze hun eenmansbedrijf opzeggen zouden ze in aanmerking komen voor schuldhulpverlening. 

Dat leidt tot onvrede bij zzp''ers blijkt uit een van de in het onderzoeksrapport opgenomen citaten uit het Klantonderzoek: 'Het moet niet uitmaken of je voor iemand hebt gewerkt of een eigen bedrijf hebt; je hebt geen geld en je hebt hulp nodig. Bij de gemeente is voldoende geld om iets te doen, en om bijvoorbeeld in mijn situatie een gezin met vier kinderen uit de brand te helpen. Maar ze blijven vasthouden aan regels en kijken niet naar de mensen zelf.'

OP GEVOEL De Rekenkamercommissie heeft ook geconstateerd dat de doelstellingen van het beleid niet specifiek en meetbaar zijn geformuleerd en dat er geen informatie wordt verzameld en geanalyseerd om de resultaten en effecten van de beleidsuitvoering te meten. 'Beleid en uitvoering worden in de praktijk 'op gevoel' bijgestuurd,' aldus de onderzoekscommissie.

Een belangrijke aanbeveling aan de gemeenteraad is dan ook om te zorgen voor een goed registratiesysteem. Daardoor moet inzicht ontstaan in de in- en uitstroom van klanten, het slagingspercentage van de schuldhulpverleningstrajecten en in hoeverre sprake is van recidive. Ook is het volgens de rekenkamercommissie raadzaam een klantervaringsonderzoek uit te voeren en de dienstverlening uit te breiden met bewindvoering.

TEVREDEN De gemeente voert de schuldhulpverlening geheel in eigen beheer uit. Alleen voor het aanvragen van een saneringskrediet wordt gebruik gemaakt van de Gemeentelijke Kredietbank Amsterdam. Samen met ketenpartners als Participe, Humanitas en Eigen Haard zet de gemeente in op het voorkomen van schulden en op het vroegtijdig signaleren van schulden bij inwoners. Inwoners met schulden kunnen terecht bij het Amstelveenloket. Uit kwalitatief onderzoek blijkt dat het merendeel van de cliënten tevreden is over het proces en de bejegening.

CONTROLERENDE ROL Tijdens het onderzoek kon volgens de onderzoekscommissie geen inzicht worden gegeven in de relatie tussen het aantal lopende zaken per schuldhulpverlener, het aantal schuldhulpverleners en de behaalde resultaten. Daarmee is de doelmatigheid van de schuldhulpverlener volgens de commissie niet inzichtelijk. 'De gemeenteraad is door het ontbreken van informatie niet in de gelegenheid om desgewenst bij te sturen en ook van een controlerende rol van de raad is slechts beperkt sprake,' aldus de commissie.

De uitkomsten van het onderzoek en de aanbevelingen van de Rekenkamercommissie worden besproken door de raadscommissie Burgers en samenleving op 26 februari, waarna besluitvorming naar verwachting kan plaatsvinden in de raadsvergadering van 11 maart.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie