Afbeelding
René de Leeuw

Gemeenteraad Amstelveen steunt college in wens tramverbinding met Schiphol

13 februari 2020 om 14:00 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN De gemeenteraad heeft woensdagavond een motie van de PvdA aanvaard waarin wordt omgeroepen om een tramverbinding tussen Amstelveen en Schiphol te realiseren. Wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer en Vervoer) gaf eerder in een interview in het Amstelveens Nieuwsblad aan dat het college zich sterk wil maken voor de spoedige aanleg van een snelle openbaar vervoer verbinding tussen Amstelveen-Zuid en Schiphol. Dat moet een aftakking worden van de Amstelveenlijn. Met de door de gemeenteraad aangenomen motie krijgt het college nu steun in de rug.

De PvdA wijst er in de motie op dat Schiphol nu vanuit Amstelveen alleen makkelijk met het openbaar vervoer bereikbaar is via Station Amsterdam-Zuid of via de twee bushaltes van buslijn 130. Dat terwijl terwijl Schiphol een belangrijk treinstation heeft met veel intercity-verbindingen. Ook werken er veel Amstelveners op Schiphol. Buslijn 199 biedt weliswaar een rechtstreekse verbinding met het luchthavengebied voor een groter deel van Amstelveen, maar die buslijn rijdt slecht tot Knooppunt Schiphol-Noord en niet tot Schiphol PLaza. Bovendien heeft deze bus een lange rijtijd.

HOOGWAARDIG Om die redenen is volgens de PvdA een aanvullende verbinding via hoogwaardig openbaar vervoer (tram, lightrail of bus op een vrije busbaan) gewenst. Die mening wordt gedeeld door de gemeenteraad. In de motie wordt het college opgeroepen om de haalbaarheid van de hoogwaardige openbaar verbinding te onderzoeken.

DOORTREKKEN NOORD/ZUID-LIJN Wethouder Ellermeijer gaf eerder in het interview met het Amstelveens Nieuwsblad aan dat hij een tram vanuit Amstelveen-Zuid naar Schiphol  een veel beter idee vindt dan de plannen voor doortrekking van de Noord/Zuid-metrolijn vanaf station Amsterdam-Zuid langs de A10 en A4 naar Schiphol en Hoofddorp. Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen had zich daar eerder al enthousiast over getoond. "Langs die route staan geen woningen, zodat je er geen in- en uitstappers hebt," reageerde Ellermeijer.  "Bovendien rijden er op dat traject al treinen. Doortrekken van de metro voegt daarom weinig toe."

AFTAKKING Er zijn vanuit Amstelveen-Zuid verschillende trajecten denkbaar voor een hoogwaardige ov-verbinding met Schiphol. Eén daarvan is een aftakking ter hoogte van Gondel die westwaarts de Beneluxbaan blijft volgen en dan wellicht langs de Bosrandweg richting Schiphol-Oost gaat en verderop de Schipholtunnel in duikt, zoals nu ook R-Net buslijn 300 vanuit het Stadshart richting Schiphol doet. Een alternatief is het bestaande traject door Middenhoven blijven volgen via Poortwachter en bij Spinnerij aftakken en de Hammarskjöldsingel oversteken richting Ockenburgh en Legmeerdijk. 

   

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie