Afbeelding
Archief

Historische beelden: 'Schiphol of Burgerveen?'

9 februari 2020 om 11:30 Historie

SCHIPHOL Ter ere van het tien-jarig bestaan heeft platform Open Beelden afgelopen periode nieuwe historische video's toegevoegd aan haar collectie. Eén daarvan is dit polygoonjournaal van 1948, waarin de vraag wordt gesteld of Schiphol na de oorlog nog herbouwd moet worden of dat er gekozen moest worden voor een nieuw vliegveld in de weilanden bij Burgerveen.

Albert Plesman, de eerste directeur van KLM, sprak zich tijdens een lezing voor de Economische Hogeschool in Rotterdam op 26 januari 1948, uit voor een totaal nieuwe centrale luchthaven in Nederland. Deze zou moeten komen bij het plaatsje Burgerveen, midden in de Haarlemmermeerpolder. De gemeente Amsterdam sprak daarna hun voorkeur uit voor het handhaven en uitbouwen van Schiphol dat zich, na de oorlog, in ijltempo herstelt en ontwikkelt.

Naar aanleiding van deze gebeurtenissen wordt een overzicht gegeven van de opbouw van Schiphol vanaf de bevrijding. De video begint met de verlaten weilanden van Burgerveen, met een koe en enkele varkens. Daarna zijn er beelden te zien van Schiphol in mei 1945; de luchthaven was een grote puinhoop, niets was meer heel. Vernielde gebouwen en overal lag verbrokkeld beton, versplinterd hout en verwrongen staal. 

Bij de heropbouw slopen de arbeiders de betonresten en egaliseren het terrein. Er worden houten noodgebouwen opgetrokken voor het administratieve personeel, voor de vliegtuigtechnici worden vaste loodsen en hangars gebouwd. Enkele tijden later zie je ook het skelet van de verkeerstoren, toen 21 meter hoog, in aanbouw. De toren werd in 1952 in gebruik genomen. In 1998 werd de toren zo'n 30 meter verplaatst en is sinds 2009 in gebruik als restaurant (Wings food & drinks). De voorganger van deze toren (gebouwd in 1928),  werd destijds in gebruik genomen met het oog op de Olympische Spelen die dat jaar in Amsterdam werden gehouden. Sinds 2005 staat er van dit gebouw een replica in Aviodrome in Lelystad.

In 1967 werd een nieuwe verkeerstoren geopend die tot 1992 dienst gedaan heeft als de verkeerstoren van Schiphol. Deze toren wordt sindsdien gebruikt als reserve verkeerstoren.

Bekijk hier de beelden: 

Bron: OpenBeelden.nl (Polygoon Hollands Nieuws / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie