Met behulp van de kaart van Amstelveen en bouwstenen gingen de deelnemers aan de gespreksavond aan de slag om te kijken waar grote aantallen zonnepanelen geplaatst kunnen worden.'
Met behulp van de kaart van Amstelveen en bouwstenen gingen de deelnemers aan de gespreksavond aan de slag om te kijken waar grote aantallen zonnepanelen geplaatst kunnen worden.' Gemeente Amstelveen

Geen steun voor weides met zonnepanelen in Bovenkerkerpolder

6 februari 2020 om 12:13 Overig

AMSTELVEEN De Bovenkerkerpolder en andere stukken natuur moeten niet worden ingericht als weides met zonnepanelen om duurzame energie op te wekken. Die mening werd gedeeld door deelnemers aan een door de gemeente Amstelveen georganiseerde gespreksavond over het grootschalig opwekken van duurzame energie. "We zijn heel trots op het groen in onze gemeente en dit kostbare goed willen we zo behouden", was een veelgehoorde opmerking.

De gemeente hield maandag een gespreksavond met inwoners, het bedrijfsleven en raadsleden om in kaart te brengen welke mogelijkheden er in Amstelveen zijn voor het grootschalig opwekken van duurzame energie (zonne-energie en in beperkte mate windenergie). Windenergie opwekken met grote windturbines is in Amstelveen nauwelijks mogelijk door de ligging vlakbij Schiphol. Zonne-energie op bedrijfsdaken, langs infrastructuur en op gevels zijn wel goede opties. Met behulp van de kaart van Amstelveen en bouwstenen zijn de deelnemers aan de gespreksavond, in drie groepen, aan de slag gegaan om te kijken waar we grote aantallen zonnepanelen kunnen plaatsen.'

Unaniem werden de grote daken op bedrijfsgebouwen in de Legmeerpolder gezien als locatie met veel potentie voor de opwek van zonne-energie. Ook zonnepanelen bij infrastructuur, zoals op geluidsschermen langs snelwegen en op overdekte parkeerplaatsen, werden aangemerkt als zeer geschikt.

Het gemeentebestuur streeft ernaar om Amstelveen in 2040 onafhankelijk te laten zijn van fossiele brandstoffen, zoals aardgas. Mede hierdoor zal de vraag naar duurzame elektriciteit toenemen.

"We zijn met elkaar op zoek gegaan naar mogelijkheden om tegemoet te komen aan de verwachte vraag naar duurzame elektriciteit. Daarbij is er rekening gehouden met de kansen en beperkingen die er in Amstelveen zijn," aldus wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid).

Amstelveen werkt met andere lokale overheden, netwerkbeheerders, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en inwoners samen aan lokale energiebesparing. Ook brengt de gemeente grootschalige duurzame opwek van elektriciteit in kaart en de gevolgen daarvan voor het energienetwerk. De input van deze avond helpt bij het steeds scherper krijgen van die mogelijkheden. Verder geeft het inzicht in de bijdrage die Amstelveen kan leveren aan Regionale Energiestrategie (RES) van de regio Noord-Holland Zuid. Volgens planning gaat de concept-RES in april naar het college. Het is de verwachting dat het in mei besproken worden in de raad. In de tweede helft van dit jaar is uitgebreide inspraak door inwoners, bedrijfsleven en belanghebbenden mogelijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie