Vanaf links: Paula Boom (Inkoop gemeente, Henrico Gijzen (SSI Schäfer, leverancier circulaire minicontainers), wethouder Floor Gordon, John van Achterberg (Inkoop gemeente) en Ruud Oosterhof (teamleider Afvalbeheer).
Vanaf links: Paula Boom (Inkoop gemeente, Henrico Gijzen (SSI Schäfer, leverancier circulaire minicontainers), wethouder Floor Gordon, John van Achterberg (Inkoop gemeente) en Ruud Oosterhof (teamleider Afvalbeheer). Gemeente Amstelveen

Aankoop gft-containers die voor helft uit hergebruikt materiaal bestaan

5 februari 2020 om 16:53 Overig

AMSTELVEEN Tijdens de Week van de Circulaire Economie (3 t/m 7 februari) heeft wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid) de eerste circulair ingekochte minicontainers voor gft-afval in ontvangst genomen. De geleverde minicontainers bestaan uit ruim 50 procent hergebruikt materiaal. De leverancier van de gft-containers gaat uiteindelijk minicontainers van 90 procent opnieuw gebruikte grondstoffen leveren. Aan het einde van de levensduur kan dan de volledige container benut worden voor het maken van nieuwe minicontainers.

Gemeente Amstelveen heeft jaarlijks gemiddeld 1.000 nieuwe minicontainers nodig om oude te vervangen. Voor de beoogde nieuwe woonwijk De Scheg is afgesproken om uitsluitend circulaire minicontainers in te kopen.

Amstelveen wil steeds meer zogenaamde ´circulaire producten´ inkopen: 10 procent in 2022 en 50 procent in 2025. Circulair inkopen houdt in dat de gemeente producten of materialen bestelt die aan het eind van de levens- of gebruiksduur weer optimaal in een nieuwe cyclus worden ingezet.

Volgens Floor Gordon onderzoekt de gemeente op verschillende gebieden hoe meer circulaire producten in te kopen. "Het is van belang om verspilling van grondstoffen tegen te gaan en producten en materialen in te kopen die herbruikbaar zijn".

Zo is er een nieuw contract gesloten voor de warme-drankenautomaten bij de gemeente. De machineonderdelen kunnen hergebruikt worden en van oude materialen kunnen nieuwe worden gemaakt. De gemeente bereidt een aanbesteding voor om bedrijfskleding in te kopen met veel aandacht voor circulariteit. Bij het vernieuwen van gemeentelijke daken kijkt de gemeente ook naar meer duurzamere materialen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie