Zelfbewoningsplicht gaat ook gelden bij het woonproject aan de Haagbeuklaan. (Impressie van nieuwbouw gezien vanaf de Lindenlaan.)
Zelfbewoningsplicht gaat ook gelden bij het woonproject aan de Haagbeuklaan. (Impressie van nieuwbouw gezien vanaf de Lindenlaan.) Gemeente Amstelveen

Betalingsregeling voor 50.000 euro boete wegens schenden zelfbewoningsplicht

4 februari 2020 om 16:42 Overig

AMSTELVEEN Wie een nieuwbouwhuis koopt, maar daar niet zelf in gaat wonen, kan een fikse boete tegemoet zien. Een huiseigenaresse die niet aan de plicht tot zelfbewoning voldeed bij een woning aan Westhove in Westwijk, heeft een boete gekregen van 50.000 euro. Omdat zij dit bedrag niet in één keer kan betalen, staat de gemeente toe dat zij dit in termijnen doet.

Overeengekomen is dat de eigenaresse begint met een bedrag van 27.000 euro en de rest betaalt in maandelijkse termijnen van 3000 euro. "Die eerste 27.000 euro is inmiddels op onze rekening gestort. We willen laten zien dat wij boetes altijd incasseren, maar we dat we ook rekening houden met de financiële situatie waarin mensen verkeren," zegt wethouder Herbert Raat.

RECHTER Het is de eerste keer dat de gemeente een procedure is begonnen tegen een bewoner die de zelfbewoningsplicht negeerde en dus ook de eerste keer dat een boete hiervoor wordt geïnd. De zaak loopt al twee jaar. De eigenaresse weigerde de boete te betalen en de gemeente wees een schikking af. De rechter bepaalde in december 2019 dat er een boeteclausule was opgenomen in het koopcontract en zij de boete daarom moest betalen. De betrokken VVE (Vereniging van Eigenaren) steunde de aanpak van de gemeente. Wethouder Raat hoopt dat meer VVE's alert zijn op dergelijke overtredingen. 50.000 euro lijkt een groot bedrag. "Maar de rechter vindt het een redelijk bedrag omdat er een afschrikwekkende werking van de boete moet uitgaan," aldus Raat.

LIEVER KOPEN De gemeente heeft de zelfbewoningsplicht ingesteld om te voorkomen dat nieuwe koopwoningen worden opgekocht als verhuurobject. "De uitspraak van de rechter vergemakkelijkt het ons om meer koopwoningen te bouwen voor jonge Amstelveners die liever een huis kopen dan dat zij hun leven lang huur betalen aan een wooncorporatie, zodat zij bezit opbouwen," zegt Raat. "We gaan de zelfbewoningsregel nu onder meer toepassen bij een nieuw complex met 57 appartementen aan de Haagbeuklaan."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie