Rudolf Switser van Stadsdorp Elsrijk en wethouders Herbert Raat en Floor Gordon in het Openluchttheater Elsrijk
Rudolf Switser van Stadsdorp Elsrijk en wethouders Herbert Raat en Floor Gordon in het Openluchttheater Elsrijk Gemeente Amstelveen

Steun voor verbreding programmering Openluchttheater Elsrijk

3 februari 2020 om 13:57 Podiumkunsten

AMSTELVEEN Bewonersgroep Stadsdorp Elsrijk wil de programmering van het openluchttheater in de wijk graag uitbreiden. Om dit te kunnen realiseren, verstrekt de gemeente dit jaar 13.500 euro subsidie.

Vijf jaar geleden bliezen betrokken buurtbewoners met hulp van de gemeente openluchttheater Elsrijk nieuw leven in. Het werd een succes. Iedere jaar komen er meer (wijk)bewoners op de voorstellingen af.

Het theater dat in 2015 is heropend trekt inmiddels publiek uit heel Amstelveen. Gedurende de zomermaanden is er een diverse programmering te zien. Wat begon met enkele voorstellingen per jaar, is inmiddels uitgegroeid naar twaalf voorstellingen in 2019 waar gemiddeld 150 tot 200 Amstelveners op afkwamen. De vrijwilligers van Stadsdorp Elsrijk willen deze groei graag doorzetten en verder professionaliseren. Zonder daarbij de maatschappelijke functie uit het oog te verliezen, namelijk het bijeen brengen van buurtbewoners en andere inwoners van de gemeente.

"Openluchttheater Elsrijk was lange tijd hét theater van Amstelveen. Er ligt veel geschiedenis waar we zuinig op moeten zijn", zegt wethouder Herbert Raat (Kunst, Cultuur en Erfgoed). "Het is fantastisch om te zien dat buurtbewoners zich hard maken voor behoud van het theater en dat zij hiermee niet alleen een buurtfunctie vervullen, maar inwoners uit heel Amstelveen bijeen brengen. Wij kennen de wens om uit te breiden en helpen waar mogelijk, maar houden ook rekening met eventuele overlast dat het met zich mee kan brengen. Dat het theater een educatieve functie wil vervullen voor de scholen in de wijk juichen wij toe. Het past prachtig in ons streven om de gemeente met de beste cultuureducatie van Nederland te worden."

Met de eenmalige subsidie van 13.500 euro in 2020 wil Stadsdorp Elsrijk zich de komende jaren richten op een 'flexibel dak boven het hoofd', onderzoeken of er naast een zomer- ook een winterprogrammering te realiseren is en wordt er geïnvesteerd in pr en communicatie.

HISTORIE Openluchttheater Elsrijk in Park de Ruyschlaan vlakbij de Kruiskerk dateert uit 1948 en werd druk bezocht tot in de jaren zeventig. Door de komst van een cultureel centrum in het centrum van Amstelveen werd dit steeds minder en werd het theater op een gegeven moment niet meer gebruikt. In 2015 zijn het podium, de coulissen, de toegangspoorten en het zitgedeelte door de gemeente Amstelveen en vrijwilligers van Stadsdorp Elsrijk opgeknapt en weer in gebruik genomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie