Uitzicht over de Bovenkerkerpolder met in de verte de Nesser Urbanus.
Uitzicht over de Bovenkerkerpolder met in de verte de Nesser Urbanus. René de Leeuw

CDA wil woningbouw in deel Bovenkerkerpolder

31 januari 2020 om 10:52 Nieuwbouw

AMSTELVEEN Het CDA wil een deel van de Bovenkerkerpolder benutten voor woningbouw. CDA-fractieleider Pier Rienks blijkt gecharmeerd van het recent door makelaar Edwin Brockhoff gelanceerde idee om 20 procent van de Bovenkerkpolder te bebouwen met enkele duizenden eengezinswoningen.

"Dat idee werd direct verworpen door het college," constateerde Rienks. "We hebben immers met z'n allen afgesproken dat de polder onbebouwd moet blijven. Maar je kunt niet kiezen voor maximaal groen, minimaal de hoogte ingaan en tegelijkertijd maximaal bouwen. En er moet juist wél maximaal worden gebouwd. Het is niet uit te leggen aan woningzoekenden dat zij geen uitzicht hebben op een woning omdat wíj ons uitzicht op de polder niet kwijt willen raken."

Rienks hield zijn pleidooi donderdagavond in een raadscommissievergadering, waar gesproken werd over de Woonagenda. Daarin stelt het college het huisvestingsbeleid voor de komende jaren voor. De Bovenkerkerpolder beslaat het landbouwgebied tussen de Nesserlaan langs de wijken Middenhoven en Waardhuizen, en Uithoorn. Woningbouw aldaar is al tientallen jaren onbespreekbaar in Amstelveen.

ONVERZADIGBAAR Wethouder Wonen en Volkshuisvesting Rob Ellermeijer hield vast aan het groen houden van de polder. "We kunnen alles helemaal volbouwen, zodat we geen stad in het groen meer zijn. Stel dat we dat doen, zodat de stad straks volledig is versteend en de Bovenkerkerpolder tot aan het laatste huis is volgebouwd, dan hebben we nog steeds een enorm aantal woningzoekenden. Want Amstelveen is een onverzadigbare magneet, één van de hotspots in Nederland. De woningvraag in Amstelveen, ook van buitenaf, is niet in te vullen."

Rienks zei best te begrijpen dat de vraag in Amstelveen altijd groter zal zijn dan het aanbod. "Maar de Bovenkerkerpolder mag maar voor 20 procent bebouwd worden vanwege de vliegroutes van Schiphol. We kunnen het bebouwen van die 20 procent niet voor honderd jaar onbespreekbaar houden, zolang de stad verder niet voldoende ruimte biedt om te bouwen."

KOESTEREN Ellermeijer nogmaals: "Op dit moment koesteren wij dit stukje groen. We hebben géén bouwplannen voor de Bovenkerkerpolder." Makelaar Brockhoff had zijn oog op de polder laten vallen voor het bouwen van vooral eengezinswoningen omdat die relatief veel ruimte innemen en omdat de vraag daarnaar groot is.

René de Leeuw

CDA-fractieleider Pier Rieks.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie