De lokale politiek vraagt om vuurwerkshows als alternatief voor liefhebbers van siervuurwerk.
De lokale politiek vraagt om vuurwerkshows als alternatief voor liefhebbers van siervuurwerk. Pixabay

Verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen sluit aan op wens gemeentebestuur Amstelveen

30 januari 2020 om 16:59 Overig

AMSTELVEEN De ministerraad besluit morgen om nog dit jaar een verbod op alle vuurpijlen en knalvuurwerk in te stellen. Dat meldt de NOS. Het verbod sluit aan op de wens van het college en de gemeenteraad in Amstelveen 

Begin januari liet het college naar aanleiding van diverse incidenten in den lande al weten voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen voor particulier gebruik te zijn. Deze categorieën vuurwerk geven volgens B en W veel overlast en brengen een groot risico op persoonlijk letsel met zich mee. Een algeheel vuurwerkverbod ging het college echter te ver.

SIERPOTTEN Dat is ook die de lijn die het kabinet heeft gekozen, blijkt uit berichtgeving van de NOS. Sommige soorten siervuurwerk blijven wél toegestaan en te koop. Het gaat daarbij om producten als fonteintjes, sierpotten en grondbloemen. Verder wordt het zogeheten F1-vuurwerk, met sterretjes en knalerwten, zodanig ongevaarlijk geacht dat het het hele jaar door verkocht mag blijven worden.

VERNIELINGEN Vorige week stelden de fracties van VVD, D66. CDA en AvA nog vragen aan het college over een (gedeeltelijk) vuurwerkverbod in Amstelveen. De partijen stelden daarbij dat een verbod van knalvuurwerk en vuurpijlen noodzakelijk is. ´Het is namelijk niet meer te tolereren dat er ten gevolge van het afsteken van dit vuurwerk slachtoffers vallen en vernielingen worden aangericht. Ook brengt volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid zwaar vuurwerk veel overlast en een groot risico op persoonlijk letsel met zich mee. In Amstelveen waren er tijdens de afgelopen jaarwisseling ook de nodige incidenten te betreuren. Zo zijn er containers in brand gestoken , zijn er vernielingen aangericht en was er sprake van vuurwerkoverlast. Deze situatie is niet meer houdbaar. Met het verbieden van knalvuurwerk en vuurpijlen wordt overlast en schade voor het overgrote deel voorkomen,´ aldus de vier partijen. 

VUURWERKSHOWS Ze willen Amstelveners die op een veilige en verantwoorde manier willen blijven genieten van mooi siervuurwerk wel een alternatief bieden. ´Voor deze groep mensen moet naar een redelijk en passend alternatief worden gezocht,´ aldus de vier partijen. Ze vragen of het college onderzoek kan doen naar geschikte plaatsen waar met behulp van het bedrijfsleven en/of buurt- en wijkcentra vuurwerkshows kunnen gaan plaatsvinden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie