Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Kleinschalige proef in 2021 met openstelling afvalcontainers zonder afvalpas

29 januari 2020 om 16:58 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Het college van B en W heeft voorgesteld om een kleinschalige proef voor te bereiden om in 2021 in een bepaalde buurt of wijk de ondergrondse restafvalcontainers open te stellen, zodat geen afvalpas nodig is. De gemeente gaat dan onderzoeken wat dat doet ten aanzien van scheiding, misbruik en kostenbesparing en hoe inwoners dat ervaren. Dat meldt het college in reactie op vragen van D66 over de toekomst van de afvalpas.

Het college laat weten dat er voor een grootschalig onderzoek op dit moment onvoldoende capaciteit is. De proef moet gaan plaatsvinden in een buurt waar de kans op het storten van bedrijfsafval klein wordt geacht en/of de overlast van bijplaatsingen groot is.

Inwoners hebben de afvalpas no nodig als 'sleutel' om de ondergrondse restafvalcontainers te openen.  Met het gebruik van de afvalpas wordt het storten van bedrijfsafval in de wijkcontainers tegengegaan. Het gebruik wordt om privacy redenen niet geregistreerd.

De afvalpas gaf aanvankelijk slechts toegang tot twee ondergrondse containers in de buurt van de woning. Om de dienstverlening te vergroten is de afvalpas sinds eind 2019 voor inwoners ten noorden van de A9 te gebruiken in heel Amstelveen Noord en voor inwoners ten zuiden van de A9 in heel Amstelveen Zuid.

In 2018 zijn er bij de introductie van het systeem 40.344 passen verstuurd. Per maand worden er nu gemiddeld 475 verzonden. Dat zijn nieuwe passen voor bewoners van nieuwbouwwoningen en appartementen en vervangende passen bij verlies of het onbruikbaar worden van de pas of het niet overdragen van passen op nieuwe bewoners van een bestaande woning.

De afvalpas hoort bij de woning, net als de containers voor PMD, GFT en papier/karton. Bij verhuizing horen deze te worden overgedragen aan de nieuwe bewoner(s) of achtergelaten te worden in de woning. Bewoners die geen afvalpas aantreffen, kunnen een nieuwe pas aanvragen via https://www.amstelveen.nl/wonen-leven/publicatie/afval-en-grofvuil. De kosten bedragen 17,21 euro per afvalpas (bestaande uit twee delen). ´Het betalen van dit bedrag ervaart men als onvriendelijk,? meldt het college in de beantwoording van de vragen van D66.

Bij nieuwbouw ontvangen bewoners een startpakket van de gemeente met informatie over het afvalinzamelsysteem (ook in het Engels). Onderdeel van dit pakket is de afvalpas.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie