Impresse van nieuwbouw gezien vanaf de Lindenlaan (hieraan kunnen volgens de gemeente geen rechten ontleend worden)
Impresse van nieuwbouw gezien vanaf de Lindenlaan (hieraan kunnen volgens de gemeente geen rechten ontleend worden) Gemeente Amstelveen

Zes extra parkeerplaatsen bij nieuwe appartementen Haagbeuklaan

29 januari 2020 om 14:25 Nieuwbouw

AMSTELVEEN In reactie op bezwaren van omwonenden zijn er zes extra parkeerplaatsen toegevoegd aan het plan voor de bouw van 57 appartementen naast de Heilige Geestkerk aan de Haagbeuklaan. In totaal zijn er dan 66 parkeerplaatsen beschikbaar voor de nieuwe bewoners en voor de kerk die een andere bestemming krijgt. Uit een parkeerdrukmeting blijkt volgens de gemeente dat de algemene parkeerdruk daarmee kan worden opgevangen.

Omwonenden lieten eerder weten dat ze het geplande wooncomplex bij Heilige Geestkerk te hoog en te massief vonden. In totaal zijn 52 schriftelijke reacties op het plan bij de gemeente binnengekomen. De appartementen komen op de plek van de dagkerk (die voor kleine diensten werd gebruikt) en de pastorie aan de Haagbeuklaan. De monumentale Heilige Geestkerk en klokkentoren blijven staan. De ingediende bezwaren gaan met name over parkeerplaatsen, verkeersdruk, mogelijke schaduw op omliggende woningen en groen.

De gemeente heeft de parkeernorm bijgesteld zodat de ontwikkelaar meer parkeerplekken kan maken. Ook is extra onderzoek gedaan naar mogelijke schaduwwerking op gevels van huizen aan de Haagbeuklaan.

Het college van B en W stuurt de aangepaste startnotitie van het plan en de reacties met antwoorden naar de gemeenteraad. Het college is blij met de bescherming van de Heilige Geestkerk: een waardevol gemeentelijk monument. Het plan op de locatie van de dagkerk en de pastorie past volgens B en W bij de ambitie om duurzame woningen van goede kwaliteit in het middensegment te laten bouwen. De koopappartementen mét zelfbewoningsplicht dragen volgens het college bij aan een betere woonbalans in Keizer Karelpark.

"We begrijpen dat veranderingen in de directe leefomgeving door omwonenden kritisch worden gevolgd. We willen ons woningaanbod vergroten én rekening houden met de omgeving. Dat is passen en meten", zegt wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening). "Een mogelijk nieuwe maatschappelijke functie van het leegstaande kerkgebouw kan daarnaast bijdragen aan de sociale samenhang in de wijk. Nieuwe aanplant van heesters en bomen zorgt voor behoud van groene kwaliteit".

Omwonenden uitten naar aanleiding van schetsen van het plan hun zorg dat er alleen gras langs de sloot komt. Later bleek volgens de gemeente dat de schets geen recht deed aan de waarheid. Er komt gevarieerde beplanting in wisselende hoogten. Zo houdt de ontwikkelaar rekening met het uitzicht van de bewoners aan het Zomerlindepad en ook met het uitzicht van toekomstige bewoners.

Indien de gemeenteraad de startnotitie vaststelt, kan het plan worden uitgewerkt en de procedure starten om de monumentenstatus van de dagkerk en de pastorie op te heffen. De Heilige Geestkerk en de klokkentoren blijven een gemeentelijk monument. De prachtige glas-in-lood ramen van de dagkerk krijgen een nieuwe plek in het kerkgebouw of het appartementencomplex.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie