Afbeelding
Pixabay

Geen loden waterleidingen in gemeentelijke schoolgebouwen en dagverblijven

29 januari 2020 om 15:24 Overig

AMSTELVEEN Scholen en kinderdagverblijven in gemeentelijk eigendom en het grootste deel van woningen van woningbouwcorporaties zijn vrij van loden waterleidingen. Dat meldt het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad. Gisteren diende Burgerbelangen Amstelveen (BBA) nog vragen aan het college in over de stand van zaken met loden leidingen in Amstelveen. 

BBA stelde vragen naar aanleiding van berichtgeving over een te hoge concentratie lood in het drinkwater in en aantal Tuindorpen in Amsterdam. Het lood is afkomstig uit loden waterleidingen die nog voorkomen in gebouwen van voor 1960.  Lood in water vormt een gevaar voor de volksgezondheid met name voor jonge kinderen.

In reactie hierop heeft het college van B en W de stand van zaken in Amstelveen onderzocht voor wat betreft de aanwezigheid van ;loden waterleidingen in scholen en kinderdagverblijven in gemeenteljk eigendom. In het kader van legionella-preventie zijn alle waterleidingen reeds in kaart gebracht en vindt jaarlijks onderzoek plaats. Bij deze controles, maar ook bij verbouwingen onderhoudswerkzaamheden zijn geen loden waterleidingen aangetroffen. 

Het college is ook nagegaan of de problematiek van loden waterleidingen speelt bij woningen van woningcorpoarties. De corporatie Woonzorg heeft laten weten dat haar woningen geen loden leidingen bevatten. De studentenwoningen op Uilenstede en de woningen van Omnia Wonen zijn gebouwd na 1960. De woningen van Eigen Haard zijn wel voor een klein deel gebouwd voor 1960. Eigen Haard doet hier momenteel onderzoek naar.

Verder heeft het college  de GGD om advies gevraagd over de aanpak van eventuele aanwezigheid van loden waterleidingen bij scholen en kinderdagverblijven en woningen, die in particulier bezit en voor 1960 gebouwd zijn. In overleg met de GGD wordt de communicatie met bewoners hierover afgestemd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie