Wethouder Herbert Raat (2e van links) bood Henk Brouwer (CEO Breevast) in maart 2018 het boek Monumenten van Amstelveen ter inspiratie aan in het bijzijn van toenmalig burgemeester Bas Eenhoorn (l) en toenmalig wethouder Peter Bot (r).
Wethouder Herbert Raat (2e van links) bood Henk Brouwer (CEO Breevast) in maart 2018 het boek Monumenten van Amstelveen ter inspiratie aan in het bijzijn van toenmalig burgemeester Bas Eenhoorn (l) en toenmalig wethouder Peter Bot (r). Anko Stoffels

Breevast: ´Geen villa´s maar hotel in historische stijl op plek ´t Jagershuis´

29 januari 2020 om 13:01 Historie

AMSTELVEEN Firma Breevast, eigenaar van ´t Jagershuis aan de Amstelzijde, stoort zich aan een persbericht van D66 waarin de suggestie wordt gewekt dat het bedrijf op de plek van het pand dure woningen wil bouwen.  ´Het is ons een raadsel waarom de oude plannen voor de bouw van woningen op het perceel nog steeds als actualiteit wordt gemeld. Dat stoort ons buitengewoon,´ schrijft Breevast in een brief aan de voltallige gemeenteraad. Het bedrijf heeft inmiddels plannen ontwikkeld om op het perceel in historiserende stijl een hoogwaardig hotel met bijbehorend restaurant te realiseren.

´Reeds in de zomer van 2017 is na een informatieavond voor omwonenden van de bouw van woningen afgezien,´ meldt Breevast in de brief aan de raad. ´Voorts is in overleg met B en W van Amstelveen besproken dat er een nieuw plan zou worden opgesteld dat recht doet aan het Rijksbeschermd Dorpsgezicht en het historische karakter van dit gedeelte van de Amstelzijde. Het uitgangspunt in dit kader om de horecabestemming te behouden en dus af te zien van het ontwikkelen van woningen. Hierna is een concept-ontwikkelvisie opgesteld voor een nieuw plan met horecabestemming op basis van historiserende bouw. Dit plan is in januari 2019 besproken met omwonenden, de Historische Vereniging Amstelveen en de stichting Beschermers Amstelland. Hierbij waren ook vertegenwoordigers van de gemeenteraad aanwezig,' aldus Breevast.

VIJF STERREN Het bedrijf meldt inmiddels een voor-overeenkomst te hebben gesloten met een hoogwaardig vijf-sterren horeca-concept van internationale klasse. ´Een dergelijk formule heeft echter meer ruimte nodig dan de bestaande bebouwing kan bieden. De beoogde extra omvang van de ruimte is echter goed te realiseren op de huidige locatie en zal grotendeels ondergronds gerealiseerd worden.´ Breevast benadrukt dat een dergelijke in historiserende stijl te bouwen pand alleen gerealiseerd kan worden als de huidige opstallen gesloopt kunnen worden.

MONUMENT Sloop is echter alleen toegestaan als 't Jagershuis niet terugkeert op de Rijksmonumentenljst. Het pand is daar eerder op advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vanaf gevoerd. Dat gebeurde nadat uit onderzoek was gebleken dat het gebouw in de jaren zestig van de vorige eeuw vrijwel volledig in historiserende stijl is opgebouwd na sloop van de destijds aanwezig historische bebouwing.

RAAD VAN STATE Over deze vraag of 't Jagershuis al dan niet een Rijksmonumentale status verdient, woedt momenteel een door de Vereniging Historisch Amstelveen aangespannen juridische strijd die inmiddels bij de Raad van State is beland. Eerder stelde de rechtbank van Amsterdam de historische vereniging in het gelijk. De Raad van State heeft de minister op 15 januari in een tussenvonnis opgeroepen om extra onderzoek te doen en om het besluit om ´t Jagershuis van de monumentenlijst te halen beter te motiveren.

BRIEF AAN MINISTER In dat kader heeft D66 Amstelveen minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) per brief opgeroepen om 't Jagershuis' te behouden op de monumentenlijst. De partij wijst daarbij op de historische kenmerken van het gebouw.

In het persbericht dat D66 over verzending van de brief aan de minister aan de lokale media verstuurde, stond de door Breevast betreurde opmerking ´dat na het afvoeren van het monument van de lijst de weg vrij staat voor sloop van het gebouw en realisatie van een aantal dure woningen op die plek.´ In de brief aan minister Van Engelshoven noemt D66 dat overigens niet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie