Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Beterburen bemiddelde in 2019 bij 154 conflicten tussen bewoners

27 januari 2020 om 07:30 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Burgemeester Tjapko Poppens heeft een bezoek gebracht aan de bemiddelingsorganisatie Beterburen. Sinds 2004 zet deze organisatie zich in voor het aanpakken van conflicten tussen buurtbewoners door het inschakelen van getrainde vrijwilligers. In 2019 ontving Beterburen 154 aanvragen in Amstelveen.

Vaak gaat het samenleven goed, maar soms leiden verschillen in leefstijl, gezinssamenstelling of activiteiten tot irritaties of ruzie tussen buren. Als bewoners hier samen niet uit komen, dan kan buurtbemiddeling een oplossing bieden. Burenruzies gaan over alledaagse dingen zoals geluidsoverlast, huisdieren die in tuinen lopen of overlast van groen in de tuinen. Buurtbemiddeling kan, mits op tijd ingezet, escalatie, inzet van de politie en soms zelfs een gang naar de rechter voorkomen.

Het bemiddelingsproces verloopt meestal volgens een vaste structuur: Iedere partij doet zijn verhaal eerst afzonderlijk bij de bemiddelaars. Als beide buren daarvoor openstaan, volgt er een bemiddelingsgesprek op neutraal terrein. Meestal is één bemiddelingsgesprek al voldoende. Samen met de buurtbemiddelaars worden er afspraken gemaakt en aan een oplossing gewerkt.

"Ik ben erg onder de indruk van de inzet, kennis en het enthousiasme waarmee deze professioneel betrokken vrijwilligers zich inzetten," vertelt burgemeester Tjapko Poppens na zijn bezoek. "Bovendien lossen zij bijna 70 procent van de conflicten op wat zeker goed is. Ik sprak met bemiddelaars die al meer dan 12 jaar ervaring hebben met het oplossen van burenruzies. Zij zorgen voor een sfeer waarin buren weer met elkaar kunnen praten. Wij blijven dus zeker gebruik maken van deze organisatie."

De gemeente Amstelveen heeft afspraken gemaakt met Stichting Beterburen voor de inzet van buurtbemiddeling. Wie buurtbemiddeling wilt aanvragen kan dat rechtstreeks doen via https://www.beterburen.nl/home/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie