De nieuwe en de vertrekkende directeur: Lillian Bóza en Stefan van Raay.
De nieuwe en de vertrekkende directeur: Lillian Bóza en Stefan van Raay. Cobra Museum

Lillian Bóza wordt nieuwe directeur van Cobra Museum in Amstelveen

24 januari 2020 om 12:49 Kunst

AMSTELVEEN Lillian Bóza (1971) uit Amstelveen wordt met ingang van 1 april de nieuwe directeur van het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen. Ze volgt dan ad interim directeur Stefan van Raay op. LIllian Bóza wordt als directeur verantwoordelijk voor de artistieke koers, de zakelijke ontwikkelingen en het algemeen beleid van het museum.

'We hebben n Lillian Bóza iemand gevonden die zowel inhoudelijk als zakelijk zeer ervaren is en een uitgebreid netwerk heeft in de museum- en mediawereld,' aldus het bestuur van het Cobra Museum.

TUSSEN KUNST EN KITSCH Sinds 1997 is zij werkzaam als programmamaker, redacteur en regisseur voor kunst- en cultuurprogramma's op televisie. Eerst in dienst van de Avro/Tros en later als zelfstandig programmamaker. Tot de uitgebreide reeks programma's waar ze voor werkte behoren onder andere Tussen Kunst en Kitsch, 4Art, Kunstuur en Beeldenstorm.

Na haar studie kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden heeft Bóza eerder onder andere gewerkt bij het Stedelijk Museum Amsterdam en het Instituut Collectie Nederland. Zij was verder in de periode 2015-2019 bestuurslid van het Cobra Museum. Ook is ze actief bestuurslid en voorzitter van de aankoopcommissie van de Titus Cirkel, onderdeel van de Vereniging Rembrandt, gericht op moderne en hedendaagse kunst. .


"Het bestuur is verheugd in Lillian Bóza een professional te hebben gevonden die het stokje van ad interim directeur Stefan van Raay kan overnemen," aldus Hugo Siblesz, namens het bestuur: "Gezien haar kennis en ervaring op het gebied van moderne en hedendaagse kunst, alsook haar ervaring op mediagebied en sponsorwerving rekenen wij op een succesvol vervolg. Wij zijn ervan overtuigd dat zij met deze eigenschappen en haar enthousiasme de medewerkers van het museum zal stimuleren om gezamenlijk het museum de plaats te geven die het lokaal, regionaal, nationaal en internationaal hoort in te nemen."

MOEILIJKE TIJD Het bestuur dankt vertrekkend directeur Stefan van Raay voor zijn inzet. "Hij heeft, met de staf, het museum door een moeilijke tijd geholpen. Hij heeft in zeer korte tijd een aantrekkelijk, internationale programmering neergezet en gezorgd voor een stijging van het aantal bezoekers. Aan Lillian de taak om de door Stefan ingezette lijn omhoog vast te houden en verder te brengen. Wij zien uit naar een mooie samenwerking met haar,' aldus Siblesz,

Stefan van Raay heeft er er veel vertrouwen in dat Lillian Bóza de ingezette koers van het museum enthousiast doorzet en daarbij in de toekomst spannende en creatieve invulling aan het programma gaat geven. "Zij is een groot voorstander om kunst en cultuur bij een zo'n breed mogelijk publiek onder de aandacht te brengen. En ik weet zeker dat zij dat ook zal doen met de programmering van het Cobra Museum.'

BEZOEKERSAANTALLEN Stefan van Raay (1954) werd 1 juli 2018 door het bestuur van het Cobra Museum aangesteld als algemeen directeur ad interim. Zijn opdracht was om het Cobra Museum sterker te verbinden met de inwoners en bestuurders van de gemeente Amstelveen en de publieke aandacht en de bezoekersaantallen voor het museum te vergroten. Daarbij hoorde een meerjarenbeleidsplan en -begroting en een tentoonstellingsprogramma voor de periode 2019 tot begin 2024. Daarnaast is een reorganisatie doorgevoerd. De afgelopen 19 maanden heeft Van Raay in nauwe samenwerking met het bestuur, de medewerkers en andere betrokken partijen zoals de gemeente Amstelveen, BankGiroLoterij, New Founders en de Cobra Business Club, zijn opdracht met succes uitgevoerd.

Die inspanningen hebben in 2019 geleid tot een groei van 6,5 procent in het aantal bezoekers (42.500) ten opzichte van het jaar daarvoor. Met het aansprekende programma voor het jaar 2020 denkt Van Raay die groei door te zetten. Ook heeft het Cobra Museum bredere aandacht in de Nederlandse en buitenlandse media gekregen.

Op 1 april treedt Lillian Bóza officieel aan. Op donderdag 30 april, tijdens de opening van de tentoonstelling 'The Cobra Museum presents: This is Surrealism! The Boijmans Masterpieces' geeft Stefan van Raay feestelijk het stokje aan haar over.

THUIS VOELEN Lillian Bóza: noemt het Cobra Museum 'een inspirerend daglichtmuseum om de hoek van het winkelcentrum van Amstelveen'. "Hier kan je even aan de drukte van de dag ontsnappen en tot jezelf komen tussen de prachtige collectie en spraakmakende tentoonstellingen, zoals de aankomende grote Frida Kahlo tentoonstelling in 2021. Mijn ambitie is dat nog meer mensen zich thuis gaan voelen in het Cobra Museum en het museum zullen verlaten met een goed gevoel of nieuw verhaal. Want kunst scherpt de geest, verruimt de blik en geeft energie. Op een dergelijke manier kunst beleven, kan bij uitstek in het Cobra Museum.'

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie