Het gedeelte van de Dorpsstraat waarvoor afsluiting wordt onderzocht. Het is nu eenrichtingverkeer.
Het gedeelte van de Dorpsstraat waarvoor afsluiting wordt onderzocht. Het is nu eenrichtingverkeer. René de Leeuw

Protest uit Oude Dorp tegen afsluiting Dorpsstraat en eenrichtingverkeer Stationsstraat

24 januari 2020 om 11:30 Overig

AMSTELVEEN Veel bewoners en diverse ondernemers in het Oude Dorp zijn tegen maatregelen die de voorkeur van het college van B en W hebben om de verkeersveiligheid in het gebied te verbeteren. Het gaat daarbij om het instellen van eenrichtingsverkeer in de Stationsstraat (west-oost) en het afsluiten van de Dorpsstraat vanaf café Het Wapen tot aan Museum JAN (voorheen Van der Togt). De betrokken bewoners en ondernemers vrezen voor aantasting van de leefbaarheid en de bereikbaarheid van het Oude Dorp. Ook heeft er volgens hen geen samenspraak plaatsgevonden met bewoners en het Wijkplatform en de Klankbordgroep (KBG) die de bewoners en het Oude Dorp vertegenwoordigen. 

Volgens betrokkenen zijn de voorstellen mede opgesteld naar aanleiding van een 'brandbrief' van een deel van de horecaondernemers. Ze vroegen daarin om aanpak van de volgens hen onveilige situatie in de Dorpsstraat. De tegenstanders van dat plan betreuren het dat er niet bij andere dan de horecaondernemers getoetst is, wat hun standpunt is. Ze zijn het er ook niet mee eens dat in alle vier door de gemeente voorgedragen varianten afsluiting van de Dorpsstraat is opgenomen alsof dat besluit al is genomen.


Bewoners hebben in samenwerking met. ondernemers, de KBG en het wijkplatform een aantal alternatieven tegen afsluiting van de Dorpsstraat en eenrichtingsverkeer op de Stationsstraat aangedragen. Het gaat daarbij onder meer om:
1: Het sluipverkeer weren bij de bron door het niet meer kunnen inrijden vanaf Keizer Karelweg naar de Ouderkerkerlaan. Dus éénrichtingsverkeer op de Ouderkerkerlaan het dorp uit in plaats van afsluiting van de Dorpsstraat en eenrichtingsverkeer op de Stationsstraat. Hiermee wordt in één keer al het sluipverkeer naar gemeentehuis en KLM omgeleid via Keizer Karelweg en Handweg en wordt het Oude Dorp direct ontlast.
2: Nog meer snelheidsbeperkende maatregelen in het Oude Dorp door middel van bijvoorbeeld as-verschuivingen (plantenbakken op de weg) zodat verkeer op elkaar moet wachten maar geen beperkingen van de leefbaarheid en bereikbaarheid voor bewoners geeft.

Door bovenstaande maatregelen zou afsluiting van de Dorpsstraat volgens betrokkenen niet meer nodig zijn, omdat er dan geen sluipverkeer meer aanwezig zou zijn . 'En ontstaat er een veiliger Oude Dorp aangezien wij erin geloven dat wij als hoofdzakelijk bestemmingsverkeer meer rekening houden met de rest van het verkeer dan het sluipverkeer.'


Op 4 februari organiseert de gemeente, met de verantwoordelijke wethouder Rob Ellermeijer, een informatieavond voor iedereen in het Oude Dorp over de drastische wijzigingen van verkeerscirculatie in het Oude Dorp. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie