Fragment van monument in Rotterdam ter herdenking van slavernijverleden.
Fragment van monument in Rotterdam ter herdenking van slavernijverleden. Pixabay

Amstelveen overweegt lokale herdenking slavernijverleden

23 januari 2020 om 17:00 Overig

AMSTELVEEN Het gemeentebestuur van Amstelveen onderzoekt of er bij de inwoners behoefte bestaat aan een lokale herdenking van het slavernijverleden. Het heeft hiervoor contact gezocht met NiNsee (Nationaal instituut Nederlands slaverijverleden en erfenis). Het college van B en W meldt het voornemen te hebben om in samenwerking met deze organisatie in juli een bijeenkomst te organiseren.

Sinds 2002 vindt elk jaar op 1 juli bij het Nationaal Slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam de nationale herdenking Nederlands Slavernijverleden plaats. Daarbij wordt herdacht dat op 1 juli 1863 de trans-Atlantische slavernij werd afgeschaft in de voormalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Naast korte toespraken worden kransen gelegd ter nagedachtenis van de duizenden tot slaafgemaakten die het leven lieten in slavernij of tijdens de overtocht.

DIVERSITEITSAGENDA B en W van Amstelveen kondigen het onderzoek naar een lokale herdenking aan in de stand van zaken met betrekking tot de Diversiteitsagenda. Volgens die agenda wordt elk half jaar aandacht besteed aan een emancipatie- of discriminatiethema, zoals vrouwenemancipatie, racisme, antisemitisme of discriminatie vanwege leeftijd. Omdat Amstelveen een regenbooggemeente is, is er daarnaast is er voortdurend aandacht voor LHBTI-emancipatie (waarbij LHBTI staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen).

TOEGANKELIJKHEIDSSCHOUW In het kader van de Diversiteitsagenda ondersteunt de gemeente ook dit jaar de viering van Internationale Vrouwendag (8 maart). Verder doet Amstelveen in navolging van de toegankelijkheidsschouw voor mensen met een beperking in het Stadshart mee aan de landelijke campagne 'Houd de lijn vrij´. Daarmee wordt het publiek omgeroepen om geen obstakels te plaatsen op de op straat aangebrachte geleidelijnen voor blinden en slechtzienden. Verder kondigen B en W aan toegankelijkheidsschouwen te gaan houden op andere locaties in Amstelveen.

In het eerste helft van dit jaar wordt aandacht besteed aan antisemitisme. Dat gebeurt niet alleen vanuit de Diversiteitsagenda, maar ook vanwege de herdenking en viering van 75 jaar bevrijding van Nederland.

   

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie