Schuur zonder en met groen dak (voor en na)
Schuur zonder en met groen dak (voor en na) Gemeente Amtelveen

Veel belangstelling voor subsidie groene daken

22 januari 2020 om 16:00 Natuur en milieu

AMSTELVEEN In Amstelveen zijn steeds meer groene daken en gevels te vinden dankzij de subsidieregeling Groen op gebouwen. De gemeenteraad stelde medio juni 2016 200.000 euro ter beschikking. Sinds de regeling per 1 mei 2019 verruimd is, vragen steeds meer Amstelveners subsidie aan.

In negen maanden tijd is van de nog beschikbare 185.000 euro ongeveer 110.000 euro aangevraagd of uitgekeerd. De regeling loopt tot eind 2022 of tot het geld op is.

Om zoveel mogelijk Amstelveners te laten profiteren van de voordelen van een groen dak of gevel heeft de gemeente de subsidie voor de aanleg ervan flink verhoogd. Sinds mei vorig jaar vergoed de gemeente tot maximaal de helft van de kosten. "Om te voldoen aan de vereiste minimum van 15 vierkante meter, kunnen inwoners ook samen met andere Amstelveners, bijvoorbeeld hun buren, een aanvraag doen voor een groen dak", zegt wethouder Floor Gordon (Groen en Duurzaamheid). "De regeling loopt als een trein en er geldt: op is op. Ik roep inwoners en ondernemers die hun dak willen vergroenen op nú subsidie aan te vragen om teleurstelling te voorkomen." De subsidie geldt ook voor groene gevels en verticale tuinen.

Wen groen dak of gevel is volgens de gemeente goed voor de biodiversiteit en het milieu. ´Het groen kan fijnstof uit de lucht filteren en CO2 omzetten in zuurstof. Door bijvoorbeeld sedum aan te brengen op een uitbouw of schuur is het zicht erop mooier. Dankzij de isolerende werking kan het groen op daken ook zorgen voor lagere energiekosten. Het horizontale en verticale groen kan ook bijdragen aan het verbeteren van het leefklimaat in huis. Door de vegetatie daalt in de warme zomermaanden de binnentemperatuur met een paar graden en blijft het in de wintermaanden warmer. Een groen dak kan goed gecombineerd worden met zonnepanelen. Het koelende effect van de dak begroeiing heeft een gunstig effect op zonnepanelen wat het rendement kan verhogen met 5 procent.´

Voor meer informatie over de regeling: https://www.amstelveen.nl/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie