Afbeelding
Pixabay

Gemeente Amstelveen stapt over op elektrisch rijden

18 januari 2020 om 16:00 Overig

AMSTELVEEN De gemeente wil de komende jaren veertig personenauto's en lichte bedrijfsvoertuigen die nu overwegend op diesel en benzine rijden, vervangen door elektrische varianten. Dit jaar worden er zeventien vervangen, in 2021 nog eens zeventien en in de jaren 2022-2024 de resterende zes.

De gemeente ziet veel voordelen in elektrisch rijden: het ontbreken van schadelijke uitstoot, lagere brandstof- en onderhoudskosten en geen geluidsoverlast. De gemeente denkt er ook over de stroom zelf op te wekken.

Er zijn ook nadelen. De aanschafprijs is hoger, bij elkaar 635.000 euro, plus 270.000 euro aan laadpalen, maar daar staat een jaarlijkse besparing van 50.000 euro tegenover dankzij lagere brandstofkosten. Verder vergt het opladen tijd en hebben de voertuigen minder trekvermogen.

ZWAARDER Met het aanpakken van zwaardere en speciale voertuigen als vuilniswagens, kolkenzuigers, hoogwerkers en shovels wil de gemeente nog even wachten. Er is nog geen bewezen technologie voor en bovendien zijn veel van deze voertuigen nog tamelijk nieuw of pas over jaren afgeschreven. Voor dergelijke voertuigen wil de gemeente de mogelijkheid van toepassing van waterstof onderzoeken en daarbij wellicht aansluiten bij ontwikkelingen elders binnen de Metropoolregio Amsterdam.

Door elektrisch te gaan rijden presenteert de gemeente zich ook als voorbeeld. De bedoeling is dat de gemeente in 2030 geheel onafhankelijk is van fossiele brandstoffen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie