Impressie van Der Bogen in de Stadstuinen.
Impressie van Der Bogen in de Stadstuinen. Gemeente Amstelveen

Beeld 'Der Bogen' wordt verplaatst naar de Stadstuinen

14 januari 2020 om 11:09 Kunst

AMSTELVEEN Het kunstwerk 'Der Bogen' van Armando verhuist van het Stadsplein naar de Stadstuinen aan het Handelsplein. Ruim de helft van bijna 1.700 Amstelveners die hebben gestemd voor een nieuwe plek voor het kunstwerk, koos voor deze locatie.

Het kunstwerk komt bij de nieuwe ingang van de Stadstuinen aan de kant van de Van Heuven Goedhartlaan. Der Bogen maakt bij de fontein op het Stadsplein plaats voor drie kleurrijke keramiekbanken gemaakt door de kunstenaar Jan Snoeck. Die hebben lange tijd gestaan op het vroegere Plein 1960, waar het Stadsplein deels overheen is aangelegd. "Bewoners hebben gevraagd of deze banken in de openbare ruimte kunnen terugkeren en daar geven we als gemeente graag gehoor aan," aldus wethouder cultuur en Stadshart, Herbert Raat.

ZOMER De verhuizing van Der Bogen naar de Stadstuinen moet nog voor de zomer plaatsvinden. Het exacte tijdstip is nog onderwerp van nadere overweging, omdat dit pas kan zodra de renovatie van de Stadstuinen is afgerond. Zodra Der Bogen van het Stadsplein verdwenen is, kunnen de banken van Jan Snoeck bij de fontein worden geplaatst. Amstelveners kregen de keuze uit vier plekken voor Der Bogen: laten waar het is (11 procent koos hiervoor), de aanstaande overkapping van de A9 bij het Oude Dorp (23 procent), een andere plek in de Stadstuinen (13 procent) en de uiteindelijk uitverkoren plek bij de nieuwe ingang. De Armando Stichting kan zich vinden in de uitgekozen nieuwe locatie.

KINDVRIENDELIJK De keramiek banken keren terug samen met 'bokkesprongpaaltjes' van Jan Snoeck. "Wij denken dat deze kindvriendelijke kunstwerken een waardige vervanging zijn voor Der Bogen," zegt Raat. "Veel inwoners hebben er herinneringen aan."

Wethouder Herbert Raat (rechts) en adviseur cultuur Linda du Prie bij de banken van Jan Snoeck.
Impressie van een bank en bokkesprongpaaltjes van Jan Snoeck bij de fontein op het Stadsplein.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie