Afbeelding
Instagram | annxhita_

Amstelveense Annahita (22) geweigerd op vlucht richting Amerika

13 januari 2020 om 15:45 Mensen

AMSTELVEEN Het had een droomreis moeten worden, maar het werd een drama. De Amstelveense Annahita (22) is vorige week geweigerd voor haar vlucht naar Amerika. Zelf denkt zij dat dit met haar Iraanse afkomst te maken heeft. "Ik ben neergezet al een terrorist."

Dat schrijft zij uitgebreid in een Instagram-bericht.

NACHTMERRIE Annahita stond donderdag met twee vriendinnen op Schiphol in de rij om te boarden voor haar vlucht naar Philadelphia voor 'business and pleasure'. Alles was geregeld, zelf het verplichte ESTA hadden ze op zak. Ze maakten er nog grapjes over. "Wie had ooit gedacht dat ik - een 22-jarige masterstudent Privaatrechtelijke Rechtspraktijk aan de Universiteit van Amsterdam, geboren in Zaandam en opgegroeid in Amstelveen - op de luchthaven van Schiphol geweigerd zou worden?" 

Toch werd die nachtmerrie werkelijkheid. "Ik werd, als enige van de tientallen passagiers, apart genomen. Of ik even buiten het vliegtuig kon wachten op de Amerikaanse Immigratiedienst."

Haar werd niet verteld wat de reden was. "Drie Amerikaanse mannen, zakelijk gekleed en met een strak gezicht kwamen het mij vertellen. Op de vraag van de stewardessen of ik na het gesprek mee mag, werd door één van deze mannen geantwoord: 'No, she is not allowed to board'." 

CONFLICT Op dat moment viel het kwartje voor de Amstelveense. "Ik mag de VS niet in, omdat mijn achternaam Iraans is en mijn ouders uit Iran komen", zo denkt Annahita. "Echter, de daadwerkelijke reden is mij nooit verteld."

Ze vraagt zich in de Instagram-post hardop af of haar Nederlandse paspoort nog wel een waarde heeft, "als haar mensenrechten door een politiek conflict tussen de VS en Iran, waar Nederland volkomen buiten staat, worden geraakt". 

Ze is daarnaast totaal verbijsterd dat de twee mannen van de Amerikaanse immigratiedienst, zonder haar toestemming, een foto hebben gemaakt van haar paspoort. "Laat de Nederlandse Staat het dan zo makkelijk toe dat de Amerikaanse buitenlandse diensten de mensenrechten van haar burger schenden?"

"Ik ben neergezet als een terrorist, er is inbreuk gemaakt op mijn persoonsgegevens, mijn mensenrechten zijn geschonden én ik ben zonder pardon geweigerd voor de vlucht waar andere passagiers bijstonden, terwijl ik in het bezit was van een geldige ESTA", schrijft ze.

EMOTIONEEL De gebeurtenis heeft de Amstelveense daarnaast ook emotioneel hard geraakt. "Behalve dat het voor mij een gederfde reis betekent, heb ik moeten toekijken hoe mijn beste vriendinnen vol verdriet en met tranen over hun wangen, binnen één minuut, gedwongen zonder enige communicatie met mij de keuze moesten maken om het vliegtuig in te stappen of achter te blijven."

Reactie American Airlines  
American Airlines heeft bevestigd dat Annahita werd geweigerd op een vlucht van Schiphol naar Philadelphia. Een woordvoerster van American Airlines laat tegen NH Nieuws weten dat ze geen verklaring voor de weigering van Annahita kunnen geven, omdat die beslissing gemaakt is door de Amerikaanse Customs and Border Protection en daar verplicht gehoor aan moeten geven.
Custom and Border Protection laat weten dat de afkomst van Annahita niets te maken heeft met de weigering. In plaats van een Esta had ze een non-immigrant visum moeten hebben.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie