In het nieuwe jaar verruilt Enzo Amstelveen voor Sittard.
In het nieuwe jaar verruilt Enzo Amstelveen voor Sittard. Naomi Heidinga

Sporttalent Enzo Leijnse ambieert carrière als profwielrenner

28 december 2019 om 10:00 Wielrennen Sporttalenten

AMSTELVEEN Enzo Leijnse is wielrenner. Hij droomt van een carrière als prof. Daarvoor is hij goed op weg: vanaf januari staat hij onder contract van de Sunweb ploeg. Daar krijgt hij de tijd zich te ontwikkelen. Bij het contract heeft hij de sleutel gekregen van zijn eigen appartement in Sittard, in een complex van de wielerploeg.

Voor Enzo betekent de start van het jaar letterlijk een nieuw begin. "Vanaf januari sta ik bij Sunweb onder contract. Vrijdag krijg ik de sleutel van mijn appartement. De wielerploeg heeft een appartementencomplex in Sittard voor hun renners. Daar kom ik te wonen." Hij heeft er zin in. "Na de havo aan het Keizer Karel College ben ik niet aan een nieuwe studie begonnen. Ik train zo'n twintig uur per week en daarnaast had ik een bijbaantje. Omdat ik halverwege het jaar zou gaan verhuizen en voor Sunweb ga fietsen, leek het me niet verstandig om aan school te beginnen." Volgend jaar wil hij wel iets naast het wielrennen doen. "Al weet ik nog niet precies wat. Het wordt wel een technische opleiding." Op zichzelf wonen vindt hij prima. "Ik kan goed voor mezelf zorgen, kook regelmatig en vindt dat niet erg om te doen. Alleen stofzuigen vind ik minder," grapt hij. "De faciliteiten in Sittard zijn goed. Ik ben er samen met teamgenoten, krijg ondersteuning vanuit de ploeg en de trainingsfaciliteiten zijn er prima."

Ik krijg van Sunweb alle tijd om me te ontwikkelen en om te leren

Met zijn contract bij de wielerploeg is hij hard op weg richting het verwezenlijken van zijn droom: een carrière als prof wielrenner. "Ik heb een contract bij Sunweb. Ik krijg van hen alle tijd om me te ontwikkelen en te leren. Vanuit de ploeg zit er totaal geen druk op, ze verwachten nog geen bepaalde resultaten, zolang ik me maar aan mijn trainingsschema houd." De druk om te presteren legt hij zichzelf wel op. "Je wil altijd beter worden, je persoonlijk record verbeteren, het beste uit jezelf halen."

Naast het koersen op de weg, is hij ook actief op de baan. Ook daar wacht een droom om in vervulling te gaan. "Ik zit bij de Nederlandse baanwielerploeg. We werken richting de Olympische Spelen van Parijs, in 2024. Het zou heel mooi zijn als we die weten te halen."

Het fietsen op de baan en op de weg bijt elkaar niet, verzekert hij. "Sunweb vindt het geen probleem. Zolang de trainers, team en bondscoach goed met elkaar communiceren, zal het geen punt zijn. In de zomer zal ik vaker op de weg actief zijn, met af en toe een baanwedstrijd ernaast." Voor wegwielrenners heeft het voordelen om actief te zijn op de baan, en andersom. "De snelheid op de baan ligt veel hoger dan die op de weg. Je krijgt snelheid in je benen, zegt men binnen de wielerwereld. Daarom zie je veel baanwielrenners het ook goed doen op de weg. Omdat het explosiever is, zijn het goede trainingen. Je wordt er gewoon sterker van. Ik wil het daarom graag deze combinatie blijven doen, mijn trainer ziet dat net zo."

Zoals zoveel wielrenners, deed Enzo eerst aan schaatsen. Op zijn achtste begon hij met fietsen, naar voorbeeld van zijn vader en zus. Het schaatsen deed hij niet onaardig, maar toch maakte hij de overstap naar het wielrennen. "Qua fysiek verschillen de sporten niet zoveel. Al is het schaatsen wel explosiever. En je rijdt voor jezelf. Wat dat betreft lijkt het op het tijdrijden bij het wielrennen. Bij het wielrennen komt bovendien meer tactiek kijken, vooral tijdens een koers."

OPOFFEREN Het rijden in een team is nieuw voor Enzo, en iets wat hij komende jaren moet leren. "Bij de junioren rijd je voor jezelf. Als prof zit je in een team en moet je je soms opofferen voor het team. De ene keer moet jij dat doen, de andere keer doet een ander het voor jou. Daar heb ik geen problemen mee: als iemand anders zo kan winnen, heb je als team een goede prestatie neergezet."

Gevraagd naar zijn kwaliteiten, zegt Enzo: "Ik ben goed in tijdrijden en kan een beetje klimmen. Maar omdat ik nog in zo'n leertraject zit, is het lastig te zeggen waar mijn definitieve kwaliteiten liggen. Ik ben in ieder geval geen sprinter."

Tijdrijden is als x-aantal minuten met je vingers tussen de deur zitten

Om goed te kunnen tijdrijden, moet je fysiek gezien in topvorm zijn. "Maar het is ook een mentaal dingetje. Je moet 45 minuten tot een uur maximaal presteren, je moet tot het uiterste gaan, jezelf pijn kunnen doen. Ik weet niet meer wie het heeft gezegd, maar het is wel waar: tijdrijden is een x aantal minuten met je vinger tussen de deur zitten."

KOPPIE ERBIJ Een goede voorbereiding is heel belangrijk voor de tijdrit. "Je moet het parcours uit je hoofd kennen. Ik kijk bijvoorbeeld via Google Maps naar de route en als je er al een aantal dagen voor de koers bent, ga je het parcours rijden. Je moet weten hoe hard je door de bocht kunt gaan." Het is dus niet alleen een kwestie van stampen, je moet ook je koppie erbij houden. De tijdrit begint met een goede warming up. "Dan kom ik in de juiste focus. Ik heb altijd muziek op tijdens de voorbereiding. Ik luister bijvoorbeeld naar Eminem, een beetje opzwepende muziek, of met teksten waarmee ik wat boosheid kan opbouwen."

Wanneer je als buitenstaander naar de Tour de France kijkt en uitgeputte renners ziet die een berg beklimmen, bekruipt je als buitenstaander het gevoel 'die moeten wel een beetje gek zijn'. Klopt dat? "Dat geldt eigenlijk voor elke topsporter. Wielrenners zijn niet bang aangelegd. Dat kan ook niet, want als je bang bent, stap je nooit meer op de fiets, dan kun je geen afdaling maken met een gang van 60 tot 80 kilometer per uur."

De wielerwereld is een aparte wereld, maar voor Enzo is het heel gewoon, hij zit er al jaren in. "Het is een kleine wereld, ik heb vrienden over de hele wereld. Meestal is het wel gezellig. In de koers zijn alleen teamgenoten je vrienden; tijdens het fietsen maakt me niet uit wat er met het peloton gebeurt. Buiten de race is dat een ander verhaal."

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met AmstelveenSport.

Naomi Heidinga

Eerder in de serie Sporttalenten: hardloopster Nienke van Dok, kajakker Olaf Staal, roeister Annelotte Maitland, wielrenster Riejanne Markus, floretschermer Daniël Giacon en talentenbegeleiders Ron Berteling en Berit Gunderson.

Enzo in actie tijdens het WK op de weg in Yorkshire.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie