Afbeelding
Pixabay

Zorgen AvA over kwaliteit oppervlaktewater Amstelveen

23 december 2019 om 09:52 Overig

AMSTELVEEN Actief voor Amstelveen (AvA) maakt zich zorgen over de kwaliteit van het oppervlaktewater in Amstelveen. De partij heeft hierover vragen gesteld aan het college van B en W.

Gonnie van Rietschoten stelde vorig jaar namens AvA al vragen tijdens een commissievergaderingen over de kwaliteit van het water in Middenhoven. Ze sprak daar toen al haar grote zorgen over uit. Inmiddels is de waterkwaliteit in Amstelveen van een verontrustende kwaliteit, stelt AvA op basis van een uitzending van RTVA (6 december.) Daarin spraken twee vissers hun zorgen uit over afname van de visstand in Amstelveen. Volgens hen was dat te wijten aan de slechte waterkwaliteit.

AvA wijst er net als de vissers op dat dat niet alleen geldt voor de visstand maar ook voor watervogels en eenden. ´Ondiep water dat te weinig zuurstof krijgt omdat het te lang stil staat en het afval dat in het water terecht komt, is een bron van ziektekiemen zoals botulisme en andere desastreuze ziekten voor planten en dieren,´ aldus de partij.

In antwoord op de vragen van Van Roetschoten gaf het college aan dat het waterschap verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het water in Amstelveen en het baggeren de taak is van Waternet. Dit baggeren staat volgens AvA pas op de planning voor 2027. De partij vraagt nu aan het college of het op de hoogte is van de slechte waterkwaliteit in Amstelveen en of het bereid is om het uitbaggeren eerder te laten plaatsvinden. Ook wil de partij weten hoe vaak er watermonsters genomen worden om te kijken of er voldoende zuurstof in het water is en wat er gebeurt met de resultaten. AvA vraagt het college ook of het bereid is om het waterschap aan te spreken over de verantwoordelijkheid voor de waterkwaliteit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie