Wethouder Rob Ellermeijer (Media) voor de microfoon van RTV Amstelveen.
Wethouder Rob Ellermeijer (Media) voor de microfoon van RTV Amstelveen. RTVA
PREMIUM

Wethouder mist fundament onder plannen RTVA en NH Media

20 december 2019 om 15:00 Overig

AMSTELVEEN Het college van B en W is teleurgesteld over de samenwerkingsplannen van de lokale omroep RTV Amstelveen en NH Media en stelt daarom de gemeenteraad voor de subsidie aan RTVA drastisch te verlagen. Intussen hebben RTVA en NH Media eerder deze week een samenwerkingsovereenkomst ondertekend en willen zij toch per 1 januari aan hun gezamenlijke project AmstelNieuws beginnen.

"We beginnen gewoon en wachten verder maar af welke beslissing de politiek in februari over het voorstel van het college en de toekomst van de lokale omroep neemt," zegt RTVA-bestuurslid Roel Smit. RTVA denkt zelf vrijwel volledig aan de eisen van de gemeente te hebben voldaan. "We hebben een ondertekende overeenkomst, een gezamenlijke redactievisie en een gezamenlijke begroting," aldus Smit. "Het enige waar we nog naar kijken, mede op verzoek van de gemeente, is of er binnen de begroting nog efficiencyvoordelen te behalen zijn. Dat willen we voor de komende vergaderingen van de raadscommissie en de raad in beeld gebracht hebben. We hebben geen idee wat we verder nog kunnen doen om het college te overtuigen."

Geen grondslag voor investeringen boven het strikt noodzakelijke

Wethouder Media Rob Ellermeijer zegt in een toelichting op het collegevoorstel dat de nu getekende overeenkomst vooral de journalistieke en redactionele aspecten betreft. "Prima dat die er is. Echter, bij een vergaande samenwerking horen ook zaken als techniek, personeel, huisvesting en bedrijfsvoering, en die zijn onvoldoende uitgewerkt en zichtbaar gemaakt. Dat vinden we als college heel teleurstellend, vooral omdat RTVA zelf heeft aangegeven dat zij zonder samenwerkingspartner niet de gewenste kwaliteit kan bieden. Nu er geen solide fundament voor samenwerking is, is er voor de gemeente geen grondslag voor investeringen in de omroep boven het strikt noodzakelijke."

RICHTSNOERBEDRAG Dat gaat RTVA geld kosten. In 2018 en 2019 ontving de omroep op jaarbasis 145.000 euro subsidie van de gemeente. Dat bedrag wil het college per 1 maart 2020 terugbrengen tot 84.900 euro. Vanaf 2021 resteert voor RTVA, aldus het  collegevoorstel, vervolgens nog slechts het 'richtsnoerbedrag' dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) adviseert voor de financiering van lokale omroepen door gemeenten. Dat gaat om 1,32 euro per huishouden, wat voor RTVA neerkomt op ruim 55.000 euro per jaar. Daarmee is RTVA met al haar vernieuwings- en professionaliseringsplannen in feite terug bij af.

"Wanneer RTVA aan alle voorwaarden van de gemeente zou hebben voldaan, dan hebben wij er als college hetzelfde bedrag voor over als in de jaren 2018 en 2019, oftewel 145.000 euro," vervolgt Ellermeijer. "De omroep geeft zelf aan 275.000 euro nodig te hebben. Dat vinden wij niet realistisch voor een situatie waarin intensief met NH Media wordt samengewerkt. Ik denk dat NH Media een vergelijkbaar bedrag van ook rond 145.000 euro aan de samenwerking zou moeten bijdragen."

Ellermeijer bestrijdt dat 't het college alleen maar om efficiency zou gaan. "Wat wij willen is een omroep die minder kwetsbaar is, goede journalistieke kwaliteit biedt, een goede werkgever is, continuïteit biedt en een goed bereik heeft in de Amstelveense samenleving. Dat is de hoofdzaak." 

We zijn in een jaar tijd juist heel ver gekomen

De wethouder mag dan niet tevreden zijn over wat RTVA en NH Media in een jaar tijd hebben bereikt, de omroepen zelf denken er anders over. "Bij de uitwerking van fusies tussen bedrijven is meestal veel langer nodig dan een jaar," zegt Smit. "Wij zijn in een jaar tijd juist heel ver gekomen. Maar als we nu weer volgens het oude model moeten gaan werken, dan komt er voor Amstelveen geen journalistieke impuls."

Het is nu afwachten hoe de raad op de ontwikkelingen reageert. Het college stelt de raad wel voor positief te adviseren aan het Commissariaat van de Media over het verlenen van een omroeplicentie aan RTVA. Het college tikt verder RTVA op de vingers omdat bestuurders en leden van het Programmabeleid Bepalend Orgaan (PBO) langer blijven zitten dan de statuten toestaan. Het college zegt dit bij het beoordelen van toekomstige subsidieaanvragen 'nadrukkelijk te betrekken'.

René de Leeuw

Amstelveens Nieuwsblad start binnenkort met Amstelveens Nieuwsblad Premium, een online platform waar unieke verhalen voor abonnees worden aangeboden, naast ons dagelijkse nieuws dat gratis te lezen is. De komende periode publiceren we dergelijke extra verhalen gratis op onze vernieuwde website als 'voorproefje'.
 
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie