De gemeente wil dat Amstelveen in 2040 onafhankelijk is van fossiele brandstoffen.
De gemeente wil dat Amstelveen in 2040 onafhankelijk is van fossiele brandstoffen. Pixabay

Amstelveen subsidieert energiebesparende maatregelen

23 december 2019 om 07:30 Overig

AMSTELVEEN De gemeente biedt vanaf januari 2020 verschillende subsidies voor energiebesparende maatregelen. De financiële steun moet het verduurzamen van Amstelveen te versnellen en energiebesparende maatregelen te stimuleren. Het doel is het vermindering van het energieverbruik met als 'stip op de horizon' een van fossiele bandstoffen onafhankelijk Amstelveen in 2040.

"De overgang naar aardgasvrij wonen leidt tot veranderingen in huis. Als gemeente willen we inwoners op allerlei manieren ondersteunen,"vertelt wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid). "De gemeente Amstelveen stimuleert met deze subsidieregeling activiteiten die leiden tot aardgasvrije woningen. In 2050 zal Nederland geen aardgas meer gebruiken om woningen en gebouwen te verwarmen. De gemeentelijke gebouwen moeten zelfs al in 2030 van het aardgas af zijn. Een stad zonder aardgas past bij de plannen van Amstelveen om in 2040 fossielonafhankelijk te zijn."

De subsidies zijn gericht op huiseigenaren, huurders, kleine particuliere verhuurders en Verenigingen van Eigenaren (VVE's).

Er zijn subsidies voor:

- Een aardgasvrije ruimteverwarmingsinstallatie, zoals een warmtepomp (maximaal 2.500 euro);

- Een aardgasvrije tapwaterinstallatie (maximaal 500 euro);

- Een aardgasvrije kookvoorziening, zoals koken op inductie (maximaal 200 euro);

- Een thuisaccu voor het opslaan van zonne-energie (900 euro);

- Een douche-warmterugwinner, die de warmte van het wegstromende douchewater gebruikt om het koude douchewater alvast op te warmen (100 euro);

- Een zonneboiler (900 euro); 

- Een bodemenergiesysteem (1.500 euro) om de de woning te verwarmen.

De regeling heeft een looptijd van twee jaar, waarbij de gemeente voor 2020 en 2021 twee keer 360.000 euro beschikbaar stelt om inwoners te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning. Naast deze financiële ondersteuning worden er volgend jaar door de gemeente verschillende collectieve inkoopacties georganiseerd die aansluiten bij de verschillende subsidies.

De complete regeling en voorwaarden zijn te vinden op https://www.amstelveen.nl/regelen-aanvragen/publicatie/subsidies

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie