De Dorpsstraat in het Oude Dorp gezien vanaf Museum Van der Togt.
De Dorpsstraat in het Oude Dorp gezien vanaf Museum Van der Togt. Google Maps

Voorkeur college voor autovrij maken van deel Dorpsstraat

18 december 2019 om 18:00 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Om de verkeersveiligheid in het Oude Dorp denkt het college van B en W aan het instellen van eenrichtingsverkeer in de Stationsstraat (west-oost) en het afsluiten van de Dorpsstraat vanaf café Het Wapen tot aan Museum Jan van der Togt. Het college heeft dinsdag besloten om deze voorkeursvariant te bespreken met de bewoners en ondernemers in het Oude Dorp.

"Bij de facelift van het Oude Dorp is de verkeerssituatie een topprioriteit," stelt wethouder Rob Ellermeijer (verkeer en Vervoer) Uit onderzoek blijkt dat 55 procent van het verkeer in de ochtendspits doorgaand verkeer is. Ook gedurende de dag rijden er veel auto's die daar niet hoeven zijn. "We willen het sluipverkeer verminderen en verder onderzoeken hoe we de bereikbaarheid kunnen optimaliseren voor bewoners en ondernemers," stelt Ellermeijer. "Ook gaan we kijken vanaf welk punt het eenrichtingsverkeer in de Stationsstraat het beste kan worden ingesteld."

De verkeersveiligheid in de Dorpsstraat vraagt ook om een aanpassing van de huidige situatie. Dit is wat het college betreft niet alleen nodig vanaf 17.00 uur, waar de gemeenteraad in een motie om had gevraagd. Het college stelt na een analyse voor om de Dorpsstraat tussen café Het Wapen en Museum Jan van der Togt geheel af te sluiten voor autoverkeer.

In totaal heeft de gemeente vier varianten onderzocht om het gebied verkeersveiliger te maken. Ook bewoners en ondernemers hebben varianten aangedragen. Dit heeft geleid tot een selectie van zes varianten die worden gepresenteerd op een informatieavond in januari. Na de informatieavond bereidt het college een verkeersbesluit voor. Hierna volgt een inspraakperiode van zes weken, waarna het besluit wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Het verkeersveiliger maken van het Oude Dorp is onderdeel van de facelift en de nieuwe gebiedsvisie op het Oude Dorp en de directe omgeving. B en W willen dat het een aantrekkelijke plek wordt van verbinding en ontmoeting, waar wonen, recreëren, winkelen en horeca samengaan in goede harmonie. "We willen vasthouden aan de gemengde bestemming en nadruk leggen op de historische allure. Volgend jaar beginnen we met de facelift waardoor het herkenbare cultuurhistorische dorpse karakter van het Oude Dorp kan worden versterkt," aldus wethouder Ellermeijer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie