In zijn straat is Edwin Barentsen beheerder van de lief & leed pot: “Wie volgt.
In zijn straat is Edwin Barentsen beheerder van de lief & leed pot: “Wie volgt." Matthijs den Hollander
PREMIUM

'Lief en Leed' straten gezocht: 150 euro per straat beschikbaar

18 december 2019 om 13:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen is een pilot gestart met 'gratis' geld voor Lief & Leed straten: bewoners van een straat of flat kunnen 150 euro aanvragen en dit bedrag naar eigen goeddunken besteden aan bijvoorbeeld een bloemetje voor een nieuwe bewoner of een hart-onder-de-riem als een buur uit het ziekenhuis komt. De financiële bijdragen van de Gemeente zijn bedoeld om het buurtgevoel te versterken. Donderdag reikte wethouder Marijn van Ballegooijen op het raadhuis de eerste geldpotjes uit. Hij hoopt dat zoveel mogelijk Amstelveners volgen. Voor de pilot is 50.000 euro beschikbaar.

Het 'gratis' geld dat de gemeente ter beschikking stelt is bedoeld om met kleine gebaren iets aardigs voor elkaar te doen en daarmee contacten te stimuleren of eenzaamheid te verminderen. Mensen hebben vaak een goed oog voor hun mede-bewoners. Met het geld wordt het hen nu makkelijker gemaakt om dat gevoel daadwerkelijk in kleine attenties om te zetten. Voorbeelden van initiatieven zijn volgens de gemeente verjaardagskaartjes, bloemetjes sturen naar buren of op koffiebezoek gaan. : "Het blijkt dat een klein bloemetje of plantje meenemen namens de buurt de drempel voor contact erg verlaagt. Wij roepen straten en flats in Amstelveen zich te melden," aldus wethouder Van Ballegooijen

CHOCOLA De eerste Amstelveense inwoner - gangmaker - die een lief & leed pot ontving is Edwin Barentsen. Zijn huis staat in het midden van de Mgr. Dr. H. Poelslaan, een straat in Bovenkerk met zowel jongerenwoningen als halfvrijstaande villa's. Hij heeft al 30 euro uitgegeven. Barentsen: "Er zit kracht in om mensen te verbinden en daarmee contacten te versnellen." Barentsen is als vrijwilliger van onder meer de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus en het ouderen-wooncomplex De Zonnehof al jaren actief in zijn buurt. Ook heeft hij met Chris van den Helder de inmiddels bekende chocolade-actie voor de afgebrande Urbanus opgezet, een actie die al tienduizend verkochte repen opleverde. Namens de Parochiële Caritas Instelling van de  Urbanus zijn 500 repen met een persoonlijke boodschap bij ouderen in Amstelveen Zuid als kerstattentie bezorgd. Barentsen is door al zijn functies goed op de hoogte van het wel en wee in zijn wijk. 

We zijn op zoek naar mensen die oog hebben voor mensen in wijk

De lief & leedstraten zijn te danken aan de Amstelveners Sandra van Engelen en Pier Rienks. De twee raadsleden voor het CDA kwamen het fenomeen ruim een jaar geleden tegen in Rotterdam, waar de lief & leed straten een groot succes zijn. Met wethouder van Ballegooijen bezochten ze de Rotterdamse organisatie die al 25 jaar bestaat. Directeur Johan Jannsens kwam donderdag speciaal naar het raadhuis. Janssens: "We zijn op zoek naar 'ogen'. Ik bedoel daarmee dat we zoeken naar mensen die een goed oog hebben voor de mensen in hun wijk, die weten hoe het met hen gaat. Zulke mensen vinden dit fijn om voor anderen te doen. Hen betrek je. Zo begin je gewoon." In Rotterdam vallen de lief & leed straten onder de organisatie 'Opzoomer Mee', waar liefst 750 straten bij betrokken zijn.

CAMERA OBSCURA de Amstelveense Jorine Noordman kreeg donderdag ook een lief & leed pot met 150 euro uitgereikt. In het dagelijks leven is ze specialist 'natuurinclusief bouwen' bij een ingenieursbureau, maar ze wil zich ook graag inzetten voor haar flat in de Camera Obscuralaan. Noordman: "Onze flat heeft veel verloop gehad, er zijn veel nationaliteiten. Nu gaan we al van verloedering naar verbroedering door de verduurzaming van de flat. Iedereen helpt elkaar al enigszins, maar doet dat los van elkaar. Dat kan nu sterker en samen. Toen ik deze kans zag dacht ik 'hey dit doen wij al, maar dit kan beter, constanter en met iedereen.' We deden het namelijk al vanuit een potje van Eigen Haard, maar dit is extra stimulerend omdat het er speciaal op gefocust is. Het gaat om een actie van het individu naar iets van ons samen, in plaats van iets van ons samen naar een individu." Hoe gaat ze het aanpakken? "Ik wil bijvoorbeeld nieuwe bewoners een welkom laten heten door de aangrenzende buren, zodat die zich sneller welkom voelen en dan sneller weten waar ze dingen kunnen vragen. Ik wil iedereen in mijn flat betrekken en ga dit ook promoten bij onze nieuwjaarsborrel."

Met kaartje of kop koffie kan je verschil maken hoe iemand zich voelt

Bij de lancering in het raadhuis waren raadsleden, wijkcoaches en bewoners aanwezig. Een vrijwilliger in het publiek merkte op dat het eigenlijk onzin is dat de gemeente dit ter beschikking stelt, omdat het volgens hem de doodnormaalste zaak is dat men dit soort dingen al voor een ander doet en de attenties dan ook uit eigen zak betaalt. Hans van Steenvoorden van Wijkdorp Elsrijk was het hartgrondig met die opmerking oneens. Van Steenvoorden: "Het gaat er juist om dat je hierdoor wordt gestimuleerd om het wél te doen, iets wat je normaal misschien toch eigenlijk laat liggen. Dat is toch mooi." Jorine Noordman reageert ook: "Er zal altijd iemand negatief zijn en het nut er niet van in zien, maar het gaat er om dat je met elk kaartje of kopje koffie het verschil kan maken van hoe iemand zich voelt. Mensen voelen zich begrepen, geliefd, gesteund. Zeker als de buren dat doen voel je je veiliger en sterker. En die 150 euro is geen vetpot. Maar als ik voor 5 euro al kerstkaarten kan kopen voor de hele flat, is er niemand die deze kerst echt alleen is. Laat staan wat we voor de rest van het jaar kunnen betekenen."

EENZAAMHEID De website  deed in 2018 al verslag van een onderzoek van de GGD Amsterdam, waarin bekend werd gemaakt dat een op de tien inwoners van Amstelveen zich eenzaam voelt. Het gaat wethouder van Ballegooijen aan het hart. "Betrokkenheid tussen buren is belangrijk, zeker voor inwoners die wat ouder zijn of een beperking hebben. Ik hoop dat jullie je allemaal inschrijven en we in Amstelveen snel twintig lief & leed straten hebben."

AANMELDEN Enthousiaste bewoners - gangmakers - die een lief & leed potje voor hun straat of flat willen beheren kunnen zich aanmelden bij de gemeente door een mail te sturen naar: lief&leed@amstelveen.nl. Enige voorwaarde is dat het geld daadwerkelijk wordt gebruikt voor lief & leed en dat de beheerder van het geldpotje de bonnen bewaart.

Matthijs den Hollander

Amstelveens Nieuwsblad start binnenkort met Amstelveens Nieuwsblad Premium, een online platform waar unieke verhalen voor abonnees worden aangeboden, naast ons dagelijkse nieuws dat gratis te lezen is. De komende periode publiceren we dergelijke extra verhalen gratis op onze vernieuwde website als 'voorproefje'.
Wethouder Marijn van Ballegooijen met Edwin Barentsen en Jorine Noordman.

Foto: Wilma Stokkel
Een luchtfoto van de Mgr. Dr. H. Poelslaan vanuit de toren van de Urbanus
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie