Afbeelding
Pixabay
PREMIUM

Meer aandacht voor voorkomen armoede in Amstelveen

16 december 2019 om 14:40 Overig

AMSTELVEEN Het gemeentelijk minimabeleid moet sterker gericht worden op het voorkomen van armoede. En als inwoners toch tot armoede vervallen, dan moet dat slechts tijdelijk zijn. Goed minimabeleid moet perspectief bieden en mogelijkheden, opdat inwoners zoveel mogelijk op eigen kracht hun situatie verbeteren.

Dat is de strekking van een motie van D66 en Actief voor Amstelveen (AvA), die tijdens de raadsvergadering afgelopen woensdag werd gesteund door alle fracties behalve de SP. Dat gebeurde tijdens de behandeling van de beleidsnota van het college over het minimabeleid 'Iedereen doet mee'.

"Momenteel heeft ongeveer 6 procent van de Amstelveense huishoudens een laag inkomen en heeft 15 procent van de huishoudens te maken met risicovolle schulden," aldus indienster van de motie, D66-raadslid Saloua Chaara. "Maar armoede behoort in Amstelveen niet aanwezig te zijn. Goed minimabeleid gaat over het voorkomen van armoede en het bieden van perspectief."

"Armoede ondermijnt zelfvertrouwen, motivatie en vitaliteit. Het zorgt voor eenzaamheid en isolement. Het is van primair belang dat mensen kunnen sporten, les kunnen nemen of kunstzinnige hobby's kunnen uitoefenen waardoor ze plezier hebben, meer mensen ontmoeten en ambitie aan de dag leggen," vult AVA-raadslid Jacqueline Höcker aan.

In de motie vroegen de partijen om onderzoek te doen naar de risicofactoren die er voor diverse groepen Amstelveners zijn om tot armoede te vervallen. Dat onderzoek moet vervolgens resulteren in een preventieplan om de risicofactoren zoveel mogelijk weg te nemen. Wethouder Marijn van Ballegooijen was op voorhand positief.

BEKEND Tegenstemster, SP-raadslid Marina Casadei, zei het een goede zaak te vinden armoede te voorkomen, maar over de oorzaken van armoede is volgens haar al genoeg bekend "De oorzaak is vooral landelijke wetgeving," constateerde ze. "De situatie zal in Amstelveen niet anders zijn dan elders."

Zelf diende zij een motie in die omgekeerd geen steun kreeg van de rest van de raad, behalve de ChristenUnie. Met die motie beoogde zij de communicatie met de doelgroep die voor minimaregelingen in aanmerking komt te verbeteren, zodat meer mensen er gebruik van gaan maken. "Die doelgroep wordt nu onvoldoende bereikt," zei ze. "Het is lastig die mensen te bereiken en te peilen wat hun behoeften zijn." Haar motie bepleitte dat mensen die zich bij het Amstelveenloket melden voor een uitkering, standaard een informatiepakket meekrijgen, inclusief een brochure over de minimaregelingen en informatie over niet-gemeentelijke voorzieningen als voedsel- en kledingbank.

FUNCTIONEREN Andere fracties stoorden zich aan kritiek in de SP-motie dat gemeente-ambtenaren in het sociaal domein onvoldoende weten over de regelingen. "Het is niet aan de raad zich over het functioneren van medewerkers uit te spreken," aldus CDA-raadslid Sandra van Engelen. "Verder is er bij de SP in de afgelopen commissievergaderingen voortdurend een negatieve houding geweest, waarbij de toon niet altijd even prettig was." Jacqueline Höcker (AVA) sloot zich daarbij aan: "De toon maakt de muziek." Andere fracties constateerden dat de communicatie met minima altijd al een probleem is geweest en dat zij vertrouwen hebben in het beleid van de wethouder. Zij willen hem de tijd geven. Casadei herkende zich niet in de kritiek. "Ook ik heb het volste vertrouwen in de wethouder, maar op het moment dat wij op basis van ervaringen concrete ideeën aandragen om de communicatie te verbeteren, staat iedereen op zijn achterste benen. Ik begrijp hier helemaal niets van."

GEMIDDELD Volgens wethouder Marijn van Ballegooijen is het bereik in Amstelveen van 30 tot 40 procent vergelijkbaar met Amsterdam en andere gemeenten. "We halen een gemiddeld bereik," zei hij. "Maar in Amstelveen vinden wij dat niet goed genoeg. Daarom wil ik meer aandacht besteden aan de communicatie en dat maakt de motie overbodig." De wethouder steunde zijn medewerkers aan het loket: "Onze medewerkers worden goed getraind. De dienstverlening aan het loket is ook geen knelpunt. We bereiken juist vooral niet de mensen met wie wij geen contact hebben. Voor hen moeten we andere kanalen zoeken. De SP-motie levert geen nieuwe ideeën op, maar omdat de SP goede contacten heeft met de doelgroep, blijf ik openstaan voor hun suggesties." Met de steun van de ChristenUnie erbij, haalde de motie slechts drie stemmen vóór.

Amstelveens Nieuwsblad start binnenkort met Amstelveens Nieuwsblad Premium, een online platform waar unieke verhalen voor abonnees worden aangeboden, naast ons dagelijkse nieuws dat gratis te lezen is. De komende periode publiceren we dergelijke extra verhalen gratis op onze vernieuwde website als 'voorproefje'
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie