Afbeelding
Jacobine van den Hoek

BBA maakt zich zorgen over toekomst Amsterdamse Bos

16 december 2019 om 12:26 Recreatie

AMSTELVEEN Burgerbelangen Amstelveen (BBA) maakt zich grote zorgen over de toekomst van het Amsterdamse Bos. Dat meldt de partij in een persbericht. In een Nieuwsbrief maakte gemeente Amsterdam begin november een concept plan voor het Amsterdamse Bos bekend. Op de nieuwe Plankaart, een soort lange termijnplan voor het bos, geeft Amsterdam aan, dat in de toekomst twee derde deel van het gebied bestemd wordt voor recreatie en een derde voor groen en natuur. De oorspronkelijke Plankaart was groen, wat betekent dat het hele gebied bestemd was voor ontspanning in de natuur.

"Wanneer je een gebied bestemt tot recreatiegebied geeft dat de ruimte voor nog meer activiteiten als festivals en bebouwingen, zoals restaurantjes, maneges en ga zo maar door. Recreatie is een rekbaar begrip en de activiteiten zijn dan niet meer in de hand te houden. We zijn bang dat er dan nog maar weinig van de oorspronkelijke natuur en het groen overblijft," aldus BBA-raadslid Jacqueline Solleveld. 

Die vrees sluit niet aan bij hetgeen het bosbeheer eerder naar buiten bracht over het nieuwe ´Bosplan´. Het plan moet volgens de bosbeheerders zorgen voor een toekomstbestendig evenwicht tussen natuur en vrijetijdsbesteding. Het plan moet daarbij wel ruimte bieden voor nieuwe ontwikkelingen.

Hoewel het Amsterdamse Bos voor het grootste deel op Amstelveens grondgebied ligt, heeft Amsterdam het beheer over het Bos. Wel moet Amstelveen de vergunningen afgeven en dat geeft de gemeente een bepaalde macht om bijvoorbeeld onder meer het aantal festivals dat gehouden mag worden te reguleren. 

"Amstelveense inwoners maken massaal gebruik van het Amsterdamse Bos", zegt Jacqueline Solleveld. "We zijn zeker niet tegen recreatie, maar de recreatieactiviteiten voor jong en oud moeten het bos ´waardig´ zijn. Ze moeten aansluiten bij de natuur, zoals picknicken, joggen, wandelen, fietsen. Bovendien is het een van de zeer weinige gebieden waar eigenaren van honden hun huisdier los mogen laten lopen. Wij vinden dat het Amsterdamse Bos vooral natuurgebied moet blijven."

In de Nieuwsbrief liet Amsterdam weten dat het officiële plan in december wordt bekendgemaakt. BBA vreest dat het plan in de kerstvakantie wordt gepubliceerd, zodat het niet de aandacht krijgt die het verdient. Het onderwerp is volgens de partij te belangrijk om het er even ´tussendoor  door te drukken´.

Jacqueline Solleveld heeft het Amstelveense college van B en W gevraagd om alles te doen wat nodig is om het karakter van het Amsterdamse Bos te behouden en zo nodig bij eventuele wijzigingen de Amstelveense bevolking bij de planvorming te betrekken.

Dit najaar hield het Amsterdamse Bos een digitale enquête via Facebook onder haar bezoekers. Die enquête was onderdeel van de participatie voor het nieuwe Bosplan. Omdat het Bos grotendeels op grondgebied van Amstelveen ligt, hebben de wethouders van Amsterdam en Amstelveen afgesproken om dit Bosplan gezamenlijk vast te stellen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie