Modder en zware strijd bij Amsterdamse Boscross
Modder en zware strijd bij Amsterdamse Boscross Odile Verzantvoort

16 december 2019 om 10:19 Atletiek

AMSTELVEEN Deelnemers aan de diverse onderdelen van de 17e editie van de Amsterdamse Boscross kregen zondag te maken met een zwaar parcours. Door de hevige regenval van de laatste dagen, lag het parcours na de eerste lopers al snel vol modder. Tom Hendrikse won de Elite Lange Cross. "Dit is tenminste een echte cross, prachtig," aldus de atleet uit Assen na afloop.

Hendrikse was van plan om pas na de eerste ronde te gaan versnellen. Hij sloeg echter al bij de eerste passage van de heuvel een gat en gaf zijn voorsprong niet meer weg. "Er liep op de heuvel heel lang een jonge teckel met me mee," aldus Hendrikse.

Ook de nummer drie, Tim Pleijte, kijkt terug op een geslaagde editie: "Ik vind dit een van de leukste crossen," aldus de atleet uit Vlissingen. Pleijte lag lang vijfde, maar kon in de laatste ronde nog veel goedmaken en finishte uiteindelijk als derde achter Cameron Milne.

Ook bij de vrouwen was het spannend. Diane van Es ging er met de winst vandoor. Daarachter finishten Marijke de Visser. Anne Luijten finishte verrassend als derde. "Gekkenhuis" , zei Luijten, "maar daardoor wel erg leuk. Ik kom volgend jaar zeker terug."

De finish van de mannen korte cross was ronduit spectaculair. Een groep van 10 atleten deden bij de laatste 400 meter nog mee voor de winst en kwamen met hoge snelheid op de finish-arena afgestormd. Bij de laatste bocht werd duidelijk dat Tom de Gelder er met de winst vandoor zou gaan. Jeroen Bakker werd uiteindelijk tweede, vlak voor Kevin Viezee, die als nummer drie eindigde.

Bij de vrouwen korte cross won Dagmar Smid. Smid liep lang nek aan nek met Jetske van Kampen die uiteindelijk tweede werd. Hun strijd werd pas op de finishlijn beslist. Merel van der Marel finishte als derde.

De organisatie kijkt terug op een succesvol weekend. Op zaterdag ging de Bosloop over 10 km als eerste van start, gevolgd door de Day Trail over 11 km. Aan de Night Trail over 17 km deed het maximumaantal van 150 deelnemers mee. Ieder met een eigen hoofdlamp. Zij moesten zelf hun weg zien te vinden door het donkere Amsterdamse Bos, waar met reflecterende vlaggetjes een trailroute voor hen was uitgezet.