VVD-fractievoorzitter Kees Noomen
VVD-fractievoorzitter Kees Noomen René de Leeuw
PREMIUM

'Burgemeesters opsluiten tot ze deal hebben'

15 december 2019 om 12:00 Politiek

AMSTELVEEN Zet de burgemeesters van Amstelveen en Aalsmeer samen in een kamer en laat ze daar pas weer uit komen wanneer ze een deal hebben die de problemen rond de samenwerking tussen beide gemeenten oplost. Dat voorstel deed VVD-fractieleider Kees Noomen in de gemeenteraad bij het bespreken van de vraag: hoe verder met Aalsmeer?

"Amstelveen en Aalsmeer hebben sinds kort allebei een nieuwe burgemeester," constateerde Noomen. "Zet ze op 23 of 24 december in een kamer, geef ze een mandaat mee van de wethouders en laat ze een deal maken." Noomen meent dat de burgemeesters fris tegen de problematische samenwerking aan kijken en daardoor gemakkelijker tot een goede deal kunnen komen.

Ruud Kootker (BBA) stelde voor niet alleen de burgemeesters, maar met hen ook alle wethouders in die kamer op te sluiten. Noomen vreest echter: "Hoe meer mensen aan tafel zitten, hoe meer meningen er zijn. Daarom kun je beter proberen zo'n gezelschap zo klein mogelijk te houden. Ik denk dat het heel goed kan met alleen de burgemeesters en een goed mandaat."

Wethouder Frank Berkhout zag zo'n opsluiting echter geen oplossing. "Het bestaande gebrek aan vertrouwen bij bestuurders komt vooral voort uit de bestaande manier van samenwerken. Maar vertrouwen gaat ook om: ben je bereid tot samenwerken en er samen uit te komen. Ik heb niet de beleving dat daar een probleem ligt tussen de beide colleges. Zij zitten op een constructieve manier aan tafel. Het idee van twee burgemeesters in één kamer zetten doet daarom niet helemaal recht aan de vraag hoe een nieuwe samenwerking inhoudelijk vorm te geven." Het ziet er dan ook niet naar uit dat de burgemeesters binnenkort worden opgesloten.

RADEN GroenLinks-fractieleider Martin Kortekaas deed het voorstel om ook de raden van Amstelveen en Aalsmeer eens samen in één ruimte te laten vertoeven: "We moeten zoeken naar een vorm waarbij de beide raden met elkaar in overleg gaan om samen antwoorden te vinden op belangrijke vragen," vond hij. "Want ontvlechting is desastreus. Er zijn verschrikkelijk hoge kosten mee gemoeid en het levert maar heel weinig op. De burgers van beide gemeenten krijgt te maken met minder dienstverlening en de kwaliteit neemt af." Ruud Kootker (BBA) dacht ook in die richting en Harmen van der Steenhoven (D66) zou een afspraak ook goede zaak vinden, al vindt hij het te vroeg voor concrete onderhandelingen. Ook diverse andere fracties zien een ontmoeting tussen beide raden als een goede zaak. Concrete afspraken werden tijdens de raadsvergadering niet gemaakt.

LESSEN De samenwerking met Aalsmeer is dan wel uit de rails gelopen zijn, maar Amstelveen heeft er wel veel van geleerd. De les van D66-fractieleider Harmen van der Steenhoven luidde: "Stap nooit in zo'n samenwerking zonder eerst goed afgewogen afspraken vooraf te maken. Want degenen die de oorspronkelijke afspraken maakten, worden vervangen door andere personen. Bij zo'n samenwerking moet je verder zorgen voor een constante evaluatie, om metaalmoeheid te voorkomen. Zo'n evaluatie hebben we alleen aan het begin gedaan."

Ruud Kootker (BBA) en Esther Veenboer (PvdA) onderstreepten nog eens dat er bij de ambtenaren wel volop draagvlak bestaat voor de samenwerking. Veenboer: "De samenwerking heeft ook heel veel goeds gebracht, wat ook beaamd wordt in Aalsmeer."

VERTROUWEN Bijna alle partijen wezen op het belang van herstel van vertrouwen tussen de beide gemeenten. "Ik verwacht dat als vertrouwen en begrip voor elkaar de boventoon voeren, we er op een goede manier uit kunnen komen," aldus Bert de Pijper (ChristeUnie). "Verder mag het niet zo zijn dat bij de gemeente straks, zoals bij supermarkten wel gebeurt, een bordje hangt met de mededeling 'wegens verbouwing gesloten'. Ook niet bij afdelingen die direct door ontvlechting worden getroffen."

Pier Rienks (CDA) had de indruk dat Aalsmeer eigenlijk helemaal niet weg wil, maar meer grip wil krijgen op de bestuurlijke kant van de samenwerking. "We moeten erkennen dat Aalsmeer daar een punt heeft, maar het is ook zo dat Amstelveen de ambtelijke organisatie goed voor elkaar heeft. Echter, voor gelijkwaardiger verhoudingen hoef je niet gelijk te zijn." In ontvlechting ziet hij een grote vernietiging van gemeenschapsgeld. "Daarom hoop ik dat volledige ontvlechting nooit zal gebeuren."

WIJZE MANNEN Wethouder Berkhout meldde dat er inmiddels een commissie van 'wijze mannen' is benoemd die zich buigt over het conflict tussen beide gemeenten over de ict-kosten die Aalsmeer niet meer wil betalen. De commissie moet uiterlijk 1 maart advies uitbrengen.

Amstelveens Nieuwsblad start binnenkort met Amstelveens Nieuwsblad Premium, een online platform waar unieke verhalen voor abonnees worden aangeboden, naast ons dagelijkse nieuws dat gratis te lezen is. De komende periode publiceren we dergelijke extra verhalen gratis op onze vernieuwde website als 'voorproefje'
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie