Afbeelding
ChristenUnie-fractievoorzitter Bert de Pijper.
PREMIUM

Er komt een 'stadspiano' in het Stadshart

14 december 2019 om 14:00 Overig

AMSTELVEEN Amstelveen krijgt één of op termijn misschien wel meerdere stadspiano's. Een stadspiano staat op een plek met veel voorbijgangers en iedereen kan er op spelen. De plaatselijke ChristenUnie heeft zich onder meer door de publieke piano's in grote stations laten inspireren en een motie ingediend die woensdag unaniem in de gemeenteraad is aangenomen.

Indiener van de ChristenUnie-motie Bert de Pijper ziet de stadspiano als een ideale mogelijkheid om cultuur direct onder de mensen te brengen. "Bovendien maken de klanken van een piano aanwezigen blij," zo zei hij. Als plek voor een piano wordt in eerste instantie gedacht aan het Stadshart, maar ook winkelcentra als Groenhof en Westwijkplein zijn een optie. Raadslid Marga van Herteryck (BBA) gaf er de voorkeur aan eerst de ontwikkelplannen voor het Stadshart en de Cultuurstrip af te ronden alvorens daar een piano te plaatsen, maar haar fractie stemde wel voor de motie. Cultuurwethouder Herbert Raat denkt dat een piano in de buitenlucht op het Stadsplein gezien het Nederlandse klimaat geen goed idee is, maar hij gaat op zoek naar een snelle en pragmatische oplossing.

Een spontaan idee was woensdagavond dat wethouder Marijn van Ballegooijen, om in de stemming te komen, woensdag na afloop van de raadsvergadering achter een piano zou plaatsnemen, maar bij nader inzien bleek er in het raadhuis geen piano aanwezig. Die is er bij sommige gelegenheden wel, maar dan gaat om een gehuurd exemplaar. Volgens wethouder Herbert Raat moet dat anders en hij verklaarde in de eerstkomende collegevergadering voor te stellen een gemeentepiano aan te schaffen. De bedoeling is dat Van Ballegooijen tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente op 2 januari alsnog piano gaat spelen.

1 PROCENT De raad ging bij de behandeling van de Cultuuragenda ook unaniem akkoord met een motie van GroenLinks om de in onbruik geraakte zogeheten 1-procentregeling nieuw leven in te blazen. Dat houdt in dat een klein percentage van de bouw- dan wel renovatiekosten van gemeentelijke bouwprojecten, waaronder ook scholen, wordt besteed aan beeldende kunst in of nabij de betrokken bouwwerken. Indienster van de motie, raadslid Stieneke Kruijer, wees ook op de positie van Amstelveense kunstenaars bij het verwerven van opdrachten. Die moet in een nieuwe opzet goed worden geregeld.

ATELIERS Een derde motie, die ook unaniem werd aangenomen, kwam van D66-raadslid Annemieke van der Vet. Zij wilde daarmee het atelierbeleid aangepast krijgen. "Want schaarste aan ateliers vraagt om een visie op hoe je de ruimte verdeelt," verklaarde zij. "Er is momenteel een wachtlijst van 25 kunstenaars." Zij vroeg zich onder meer af of kunstenaars na hun 65ste plaats zouden moeten maken voor jongere en of soms wellicht meerdere kunstenaars van één atelier gebruik zouden kunnen maken. Verder ziet zij graag dat kunstenaars die bij de gemeente een atelier huren, meer meedoen aan wijkactiviteiten, open dagen, exposities en onderwijsprojecten. Bert de Pijper (ChristenUnie) vroeg zich af of de motie niet leidt tot leeftijdsdiscriminatie, maar Van der Vet zei dat dit zeker niet haar bedoeling is. "Het is de vraag of iemand die AOW krijgt, ook van een gesubsidieerd atelier gebruik moet kunnen maken. Ik denk dat op dit moment eerder de jongere kunstenaars gediscrimineerd worden. Verder vragen wij ons af of de gemeente moet blijven subsidiëren als kunstenaars met hun werk boven een bepaald bedrag verdienen."

De raad was verder uitermate positief over de Cultuuragenda, waarin het cultuurbeleid voor de komende jaren staat uitgestippeld en stemde daar unaniem mee in.

SPECIAL CONTAINER Amstelveens Nieuwsblad start binnenkort met Amstelveens Nieuwsblad Premium, een online platform waar unieke verhalen voor abonnees worden aangeboden, naast ons dagelijkse nieuws dat gratis te lezen is. De komende periode publiceren we dergelijke extra verhalen gratis op onze vernieuwde website als 'voorproefje

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie