CDA-raadslid Sandra van Engelen.
CDA-raadslid Sandra van Engelen. René de Leeuw
PREMIUM

Introductie 'Smobmax' in Amstelveen tegen sociaal isolement

13 december 2019 om 13:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Het CDA heeft met een motie de raad overgehaald te laten onderzoeken of 'sociaal mobiel vervoer' met een zogeheten 'Smobmax' haalbaar is in Amstelveen. Het gaat om ritten over korte afstanden die niet concurreren met reeds bestaande vervoermiddelen, zoals WMO-vervoer, de Boodschappen Plus Bus, de reguliere taxi en het openbaar vervoer. Het is een aanvulling daarop om fijnmaziger vervoer te creëren dan het openbaar vervoer nu leveren kan.

"In de naam 'Smobmax' staat voor 'Smob' voor 'sociale mobiliteit' en 'max' voor het wagentje dat daaraan gekoppeld is," aldus CDA-raadslid Sandra van Engelen in een toelichting op de motie woensdag in de raad. "Veel ouderen en minder validen in Amstelveen dreigen in een sociaal isolement te raken. De Smobmax biedt de mogelijkheid een vriend of vriendin in de buurt te bezoeken of naar de huisarts of een buurthuis te gaan. In andere plaatsen waar de Smobmax al is, betalen passagiers anderhalve euro voor een enkele rit en twee euro voor een retour. Zowel passagiers als bestuurders beleven veel plezier aan deze ritten. Nog wel moet uitgezocht worden wie er wel en wie niet mee mag en wie het vervoer gaat organiseren."

SYMPATHIEK Alle andere fracties dienden de motie mede in, behalve de SP. "Het is een sympathieke motie, maar geeft het probleem aan dat we geen goed aanvullend en openbaar vervoer hebben," aldus SP-fractieleider Patrick Adriaans. "En 1,50 euro lijkt niet veel, maar als passagiers van openbaar vervoer gebruik zouden kunnen maken, dan zijn ze goedkoper uit. Liever zien we een structurele oplossing, niet met vrijwilligers, maar uitgevoerd door professionele mensen." Al was de SP geen mede-indiener, de fractie stemde wel voor. Daarmee kreeg de motie in de raad unanieme steun.

Verkeerswethouder Rob Ellermeijer toonde zich positief. "Dit idee moet snel kunnen worden opgepakt," zei hij. "We gaan bovendien de mogelijkheden onderzoeken voor parkeervergunningen." Met collega-wethouder Marijn van Ballegooijen wil hij bekijken of er ook korting mogelijk is in de vorm van een regeling voor minima.

Amstelveens Nieuwsblad start binnenkort met Amstelveens Nieuwsblad Premium, een online platform waar unieke verhalen voor abonnees worden aangeboden, naast ons dagelijkse nieuws dat gratis te lezen is. De komende periode publiceren we dergelijke extra verhalen gratis op onze vernieuwde website als 'voorproefje'
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie