Start van eerdere campagne om mensen met laag inkomen bewust te maken van bestaande regelingen.
Start van eerdere campagne om mensen met laag inkomen bewust te maken van bestaande regelingen. Gemeente Amstelveen

Voorstellen SP om minima beter te bereiken over minimaregelingen

10 december 2019 om 07:30 Maatschappelijk

AMSTELVEEN SP Amstelveen doet woensdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in een motie voorstellen om minima beter te bereiken om ze te wijzen op bestaande minimaregelingen. Het is volgens de SP beroerd gesteld met het aantal mensen dat gebruik maakt van deze regelingen. Minima worden volgens de partij onvoldoende bereikt.

´Mooie campagnes met posters in bushokjes hebben niet geleid tot een grotere bekendheid van alle regelingen en een beter gebruik ervan. Naar schatting maakt slechts een derde van de minima gebruik van de voor hen beschikbare voorzieningen,´ aldus de SP. De partij vindt het daarom de hoogste tijd om de communicatie met de minima te verbeteren. ´Zo kun je mensen die aan het loket een uitkering komen aanvragen al standaard een informatiepakket meegeven met niet alleen de gemeentelijke voorzieningen, maar ook met informatie over bijvoorbeeld de voedselbank en het financieel café. Nu wordt aan de medewerkers overgelaten of er informatiemateriaal wordt meegegeven. Vermelding van de regelingen in de lokale huis-aan-huis bladen is een manier om met name de werkende minima te bereiken.´ Deze en andere voorstellen gaat de SP in een motie naar voren brengen tijdens de raadsvergadering van 11 december.

Raadslid Marina Casadei: " Het beoogde stadsgesprek met de minima werd door maar 9 mensen uit de doelgroep bijgewoond. Dat is natuurlijk geen goede afspiegeling van de doelgroep en dan wordt het moeilijk om het minimabeleid te evalueren en bij te stellen. De SP spreekt regelmatig met personen die met moeite de eindjes aan elkaar knopen. Mensen met en zonder uitkering. Sommige van hen vertellen dat ze geen bijzondere bijstand meer aanvragen, omdat meerdere keren hun aanvraag is afgewezen. Of omdat ze aan het loket al te horen hebben gekregen dat een aanvraag geen zin heeft. En dan geven ze de moed op. Maar er zijn ook nog altijd mensen die niet weten van welke voorzieningen ze gebruik mogen maken. Voor deze doelgroep zou het helpen als er pro-actief communicatiebeleid wordt ingezet. Mensen mondeling op de hoogte brengen werkt natuurlijk het beste, maar als dat niet kan kunnen bijvoorbeeld de lokale media worden ingezet." De SP nodigt ook iedereen uit om mee te denken over hoe mensen met een kleine beurs beter bereikt kunnen worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie