Media-wethouder Rob Ellermeijer voor de microfoon van RTV Amstelveen.
Media-wethouder Rob Ellermeijer voor de microfoon van RTV Amstelveen. RTVA

RTVA en NH Media sluiten samenwerkingsovereenkomst

9 december 2019 om 11:43 Overig

AMSTELVEEN De lokale omroep RTV Amstelveen en de regionale omroep NH Media gaan hun samenwerking begin volgend jaar intensiveren. De twee partijen zijn het eens over een samenwerkingsovereenkomst, die deze week officieel wordt getekend. Hierin wordt de samenwerking geregeld voor het nieuwe, gezamenlijke nieuwsplatform AmstelNieuws. Aan het platform zal door redacteuren van RTVA en NH Media een evenredige bijdrage worden geleverd.

Vorige week liet het college van B en W nog weten teleurgesteld te zijn over de voortgang die RTV Amstelveen had geboekt in de gesprekken met NH Media om tot een vereiste vergaande samenwerking te komen. Volgens het college is een vergaande samenwerking tussen RTVA en de provinciale omroep vereist om de lokale omroep in Amstelveen nog enige toekomst te bieden. B en W bereidt een voorstel voor aan de gemeenteraad dat de raad in staat moet stellen om een advies uit te brengen aan het Commissariaat voor de Media en een besluit te nemen over de heroverweging van de huidige bekostiging van RTVA.

RTVA reageerde 'met verbazing' op de kritiek. De omroep zei klaar te zijn om binnen enkele dagen de complete samenwerkingsplannen op tafel te leggen bij de gemeente.

De overeenkomst die nu wordt ondertekend is volgens RTVA een gedetailleerde uitwerking van het 'commitment tot samenwerking' dat RTVA en NH Media in september al waren overeengekomen. Basis voor de samenwerking is een gezamenlijke redactievisie en een begroting, waaruit blijkt dat beide partijen gelijkwaardige partners zijn. Mede op verzoek van de gemeente Amstelveen wordt de komende weken bekeken of binnen de budgetten die beide partijen voor AmstelNieuws beschikbaar zouden willen stellen, nog efficiencyvoordelen gerealiseerd kunnen worden, waardoor de subsidieaanvraag van RTVA bij de gemeente verlaagd zou kunnen worden.

In september dit jaar zijn RTVA (met beperkte mankracht en middelen) en NH Media al gestart met hun redactionele samenwerking. Per 1 februari, zo is de intentie van beide partijen, moet de samenwerking nog meer vorm krijgen en zou geleidelijk een gezamenlijk redactieteam gevormd moeten worden. NH Media zal het nieuw te vormen team van redacteuren en verslaggevers van AmstelNieuws (aangevuld met stagiairs en vrijwilligers) ondersteunen bij de verdere professionalisering.

De samenwerking van RTVA en NH Media heeft betrekking op de gezamenlijke nieuwsvoorziening. De verantwoordelijkheid voor tv en radio (beide als ondersteunende media) blijft bij RTVA.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie