Afbeelding
Eigen foto

Voortzetting samenwerking met Aalsmeer goedkoopste optie

4 december 2019 om 16:44 Politiek

AMSTELVEEN Voortzetting van de samenwerking tussen Amstelveen en Aalsmeer, in licht aangepaste vorm, is de goedkoopste optie. Die conclusie trekt het Amstelveense college van B en W uit een door bureau Berenschot uitgevoerde quick scan naar de gevolgen van beëindiging van de samenwerking tussen beide gemeenten. Volledige stopzetting van de samenwerking kost beide gemeenten het meest.

Op woensdag 11 december behandelt de gemeenteraad het collegevoorstel over de samenwerking Amstelveen-Aalsmeer. De quick scan helpt college en raad bij hun afwegingen over de toekomst van de samenwerking. Het college van Aalsmeer heeft de resultaten van de quick scan ook ontvangen.

Begin oktober kondigde Aalsmeer aan de huidige samenwerking te willen beëindigen. Om een gefundeerd beeld te krijgen van wat dat mogelijk betekent voor de dienstverlening, financiën en de organisatie heeft het college van Amstelveen bureau Berenschot opdracht gegeven een quick scan uit te voeren. Berenschot onderzocht drie mogelijke scenario's: 1) voortzetting van de samenwerking in de huidige vorm met een andere aansturing; 2) voortzetting van de samenwerking in aangepaste vorm; 3) volledig stoppen van de samenwerking.

Optie twee kent meerdere varianten, met aan de ene kant een regiemodel met een team voor bestuursfuncties in Aalsmeer en de rest in Amstelveen en aan de andere kant een vorm waarbij Amstelveen alleen de bedrijfsvoering nog doet voor Aalsmeer.

Op basis van de quick scan concludeert het college van Amstelveen dat de belangen van Amstelveen het best zijn gediend bij voortzetting van de samenwerking in een vorm die dicht bij de huidige situatie ligt. Amstelveen hoopt hiermee tegemoet te komen aan de wens vanuit Aalsmeer om meer nabijheid te creëren tussen bestuur en medewerkers. Dit scenario biedt ook de meeste ruimte om de ambities van beide gemeenten te realiseren en de dienstverlening aan inwoners en ondernemers in Amstelveen en Aalsmeer ongewijzigd voort te zetten. Het college raadt de andere scenario's af vanwege de hoge kosten, de ingrijpende gevolgen voor de organisatie en problemen in de uitvoering.

Het is volgens de Amstelvense wethouders Frank Berkhout en Herbert Raat goed dat ze nu een onderbouwd beeld hebben van de (financiële) gevolgen van het beëindigen van de huidige samenwerking en mogelijke nieuwe vormen van samenwerking. "We gaan graag met Aalsmeer in gesprek om de varianten verder te verkennen," zo laten zij weten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie