Wethouder Floor Gordon maakt een rondgang met inwoners met een visuele beperking.
Wethouder Floor Gordon maakt een rondgang met inwoners met een visuele beperking. Gemeente Amstelveen

Oproep: 'Houd geleidelijnen voor blinden en slechtzienden vrij´

5 december 2019 om 11:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Wethouder Floor Gordon (Emancipatie en Discriminatie) heeft dinsdag 3 december (de internationale dag voor mensen met een beperking) een oproep gedaan om geleidelijnen voor blinden en slechtzienden vrij te houden. "Dankzij dit hulpmiddel kunnen mensen met een visuele beperking hun weg zelfstandig volgen. Ik denk dat ondernemers hier niet altijd bij stilstaan. Dat ze onbewust hun waren of andere zaken uitstallen op deze lijnen. Ook inwoners kunnen bijdragen door geen fietsen te stallen op geleidelijnen. Iedereen moet veilig zijn of haar weg vinden naar huis en voorzieningen."

De wethouder deed de oproep na een rondgang met Amstelveners met een visuele beperking in en om winkelcentrum Stadshart. Dat gebeurde onder begeleiding van Bartiméus, een adviescentrum dat blinden en slechtzienden ondersteunt. Aangetoonde hindernissen kunnen door gemeente of winkelcentrum Stadshart worden weggenomen.

Volgens de gemeente vormde de internationale dag voor mensen met een beperking, een goed moment om als zienden stil te staan bij de struikelblokken die blinden en slechtzienden tegenkomen bij hun dagelijkse activiteiten. 

Ik mis de geleidelijnen bij oversteek bij Platform C

Een van de deelnemers was Elise Dolmans. Ze heeft een visuele beperking en vindt het belangrijk dat mensen zich bewust zijn van signalen die zij geeft. "Als ik mijn blindengeleidestok omhoog hou en aangeef dat ik wil oversteken, dan is het de bedoeling dat fietsers en automobilisten stoppen. Dat is helaas niet altijd het geval. Bij elke oversteek zijn geleidelijnen wel erg handig. Die mis ik bij de oversteek bij Platform C."

Ben Verheijen van winkelcentrum Stadshart zocht contact met de gemeente omdat hij het Stadshart voor mensen met een beperking nog beter wil inrichten. "Wij hebben rolstoelen te leen en er zijn rolstoeltoegankelijke toiletten. We onderzoeken nu of we de looproute kunnen laten inspreken en via een app beschikbaar maken. Binnenkort gaan we nieuwe roltrappen bestellen. Ik heb vandaag gehoord waar ik rekening mee moet houden."

De gemeente laat weten dat zij bij de inrichting van wegen, straten en stoepen rekening houdt met inwoners met een fysieke beperking en hindernissen zo goed mogelijk aanpast.

Meer informatie over toegankelijkheid van Amstelveense gebouwen en voorzieningen is te vinden op www.ongehinderd.nl. Een hindernis melden of laten melden kan via toegankelijk@amstelveen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie