De informatieavond werd drukbezocht.
De informatieavond werd drukbezocht. Allemans Belang

Plannen voor bouw in Alleman-kwartier kritisch ontvangen

4 december 2019 om 18:00 Nieuwbouw

AMSTELVEEN Buurtbewoners hebben dinsdagavond diverse kritische vragen gesteld over de plannen voor ontwikkeling van het Alleman-kwartier tijdens een drukbezochte informatieavond over de plannen. De plannen betreffen bebouwing in het gebied dat bestaat uit de terreinen van de voormalige Bankrashal, het medisch centrum (de voormalige bibliotheek) en wijkcentrum Alleman.  Verontruste buurtbewoners vrezen onder meer voor verkeers- en parkeeroverlast en aantasting van het groen in de buurt. De informatieavond vond plaats in wijkcentrum Alleman.

De startnotitie spreekt van de ontwikkeling van een 'nieuw hart voor Bankras/Kostverloren´, bestaande uit een nieuw medisch centrum en wijkcentrum, gecombineerd met 150 woningen. In het plan wordt gesproken over een combinatie van sociale woningen, starterskoopwoningen en huur in het 'lage middelsegment'. De plannen werden onder meer toegelicht door de wethouders Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening) en Marijn van Ballegooijen (Welzijn).

De vele kritische vragen van de toegestroomde buurtbewoners maakte volgens bewonersorganisatie Allemansbelang duidelijk dat het plan niet erg veel bijval kreeg. De buurtbewoners hebben zich onder die naam verenigd om tegenwicht te kunnen bieden tegen de volgens hen rigoureuze plannen. ´De andere langdurige bouwprojecten in de directe omgeving hebben de bewoners van de ooit zo rustige Kostverlorenbuurt zeer ongerust gemaakt over de verdere aantasting van het karakter en leefklimaat van hun buurt. De sterk toegenomen verkeersoverlast door de ontsluiting van de wijk op het A3-tracé, de herontwikkeling van het Mølnlycke-gebouw, de nieuwe appartementen op de Suze Groeneweglaan, de aanstaande oplevering van de appartementen op de Straat van Messina en aan de Oranjebaan en de aanstaande ontwikkeling van Kronenburg tot woonwijk zijn alle buurtbewoners nu al een doorn in het oog. Nog verdere verdichting van de buurt op zo'n klein oppervlak leidt tot een compleet ongewenste ontwikkeling van verkeersoverlast in de vorm van gevaarlijke situaties, drukte, files in de wijk en parkeeroverlast,´ aldus de verontruste bewoners.

Kritiek was er ook op het groen dat verloren gaat door de bouwplannen.´ "In de afgelopen paar jaar zijn in onze buurt al honderdduizenden bomenjaren gekapt die we nooit meer terug zullen zien. En het enige dat we er voor terugkrijgen is beton en glas en tegels. Daar word je niet vrolijk van," aldus een buurtbewoner.

Bezoekers werden dinsdagavond bij binnenkomst opgeroepen om zich aan te melden op een door het buurtcomité geopende e-mailadres en om een vragenlijst in te vullen. Met die vragenlijst (zie http://bit.ly/Alleman2019) wordt een zogenaamde nulmeting gedaan bij buurtbewoners naar de beleving van welbevinden in de buurt.

Eén van de aanwezige vertegenwoordigers van het buurtcomité was de hele avond druk met het beantwoorden van de vele vragen die buurtbewoners hadden. Velen hadden volgen hem nog niet door dat de plannen voor hun buurt zo ingrijpend waren.

De inspraakronde voor de startnotitie Alleman-kwartier duurt tot 20 december. Daarna volgt de beantwoording en zal de gemeenteraad de startnotitie definitief maken. Dat gebeurt naar verwachting halverwege januari.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie