Wethouder Rob Ellermeijer tijdens een interview met RTV Amstelveen.
Wethouder Rob Ellermeijer tijdens een interview met RTV Amstelveen. RTVA

Verbazing bij RTV Amstelveen over teleurgestelde wethouder

4 december 2019 om 16:00 Overig

AMSTELVEEN Het schiet niet op met het uitwerken van de beoogde samenwerking tussen RTV Amstelveen en provinciale omroep NH Media. Dat concludeert een teleurgestelde media-wethouder Rob Ellermeijer in een gemeentelijk persbericht. RTVA reageert 'met verbazing'. Het zegt klaar te zijn om binnen enkele dagen, 'zoals afgesproken', de complete samenwerkingsplannen op tafel te leggen bij de gemeente.

RTVA en gemeenteraad concludeerden eind 2018 dat verregaande samenwerking met een sterke partner vereist is, wil de lokale omroep in Amstelveen nog enige toekomst hebben. Samenwerking moet RTVA een journalistieke impuls geven, alsmede betere technische uitrusting en voorzien in goede begeleiding van personeel en stagiairs. Ellermeijer geeft aan dat de gemeente diverse bijeenkomsten heeft georganiseerd voor het leggen van een basis voor de samenwerking: "Helaas heeft dit niet geleid tot een getekende samenwerkingsovereenkomst."

Het gaat nog maar om het zetten van wat puntjes op de i

 RTVA-bestuurslid Roel Smit reageert met verbazing. "Ik vraag mij werkelijk af welk politiek motief hier achter zit," zegt hij. "Vorige week hebben we een bijeenkomst gehouden om raadsleden te informeren over de ontwikkelingen. Daar waren dertien raadsleden bij aanwezig van bijna alle fracties en ook wethouder Ellermeijer was er bij. De sfeer was positief. Verder hebben we met de wethouder afgesproken dat wij binnen tien dagen met een nader uitgewerkte samenwerkingsovereenkomst zouden komen en met een uitgewerkt stappenplan. Een redactionele visie, een begroting en een commitment voor de samenwerking liggen klaar. Misschien is niet álles geheel conform de wensen van de gemeente, maar je moet je realiseren dat het laten samenwerken van een lokale en een regionale omroep best lastig is. Eind deze week, begin volgende week zou alles naar de gemeente gaan. Er was echt een sfeer van: we zijn er bijna, het gaat nog om het zetten van wat puntjes op de i."

 ADVIES Wethouder Rob Ellermeijer erkent dat er vorige week uitgebreid met RTVA en NH Media is gesproken. "Maar daar kwam ook uit naar voren dat er op een aantal punten, zoals de werkwijze – hoe ga je met elkaar om – financiën en huisvesting nog veel uitgewerkt moet worden," zegt hij. "Van de kant van NH Media werd gezegd dat ze daar nog wel zeker twee maanden voor nodig hebben. Intussen moeten wij als college een besluit voorbereiden, onder meer voor een advies aan het Commissariaat voor de Media over RTV Amstelveen. Voor een tijdig advies moet de raad hierover in februari besluiten. Om die datum te halen, willen we op 17 december met een collegebesluit duidelijkheid geven. Daarom ben ik echt heel teleurgesteld dat ze de samenwerking nog niet op orde hebben. We hebben eerder uitstel gekregen voor het uitbrengen van het advies aan het commissariaat, maar dat krijgen we niet nog een keer. Daarnaast moet de raad besluiten over de heroverweging van de huidige bekostiging van RTVA." RTVA draait namelijk vooral op geld van de gemeente.

Dit alles maakt het voor Ellermeijer bijzonder moeilijk om nu al te zeggen wat er precies in het raadsvoorstel komt te staan. Bijvoorbeeld adviseren aan het commissariaat om RTVA nog een tijdje op de huidige manier te laten doordraaien om met vertraging alsnog de samenwerking met NH Media vorm te geven, is volgens Ellermeijer lastig: "Want eerder heeft de gemeenteraad een motie aangenomen met de duidelijke boodschap helemaal klaar zijn met de huidige situatie bij de lokale omroep."

Het enige waar nog aan gewerkt moet worden is de begroting

Volgens Smit zijn er in september al stukken aan Ellermeijer voorgelegd. "Die vond de wethouder niet voldoende en hij wilde dat wij die verder uitwerkten. Dat hebben we gedaan. Hoe de redacties samenwerken is tot in detail bepaald: hoe hou je contact, hoe geef je leiding, etcetera. Er is een complete redactievisie en een volledige concept samenwerkingsovereenkomst. Het enige waar nog verder aan gewerkt moet worden, is de begroting en efficiencyvoordelen die we kunnen behalen, ook met de huisvesting. Maar uit de overhead van RTVA is niet veel te halen. Daar is nu eenmaal weinig overhead omdat het zo'n kleine organisatie is. Verder is het zo dat als de twee partijen gaan samenwerken in één team, je de medewerkers op dezelfde manier moet honoreren. Dat betekent dat ze allemaal onder de Omroep CAO gaan vallen en dat werkt kostenverhogend."

Smit heeft de indruk dat er veel gesproken wordt over structuren en processen, maar slechts weinig over de inhoud die tot betere journalistiek moet leiden. "Er is voor RTVA in de huidige situatie te weinig ruimte om van allerlei onderwerpen echt uit te zoeken hoe het zit," vervolgt hij. "Met de samenwerking beogen wij dat te verbeteren."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie