Habapa´s; man links, vrouw midden. Rechts Grote Alexanderparkieten.
Habapa´s; man links, vrouw midden. Rechts Grote Alexanderparkieten. Edith Kuiper

Groene furies: Habapa´s en Grote Alexanderparkieten

7 december 2019 om 10:00 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Regelmatig vertelt een IVN-lid in deze rubriek over de natuur. Dit keer gaat Edith Kuiper in op de Halsbandparkiet en de Grote Alexanderparkiet die ook in Amstelveen steeds vaker te zien zijn.

Grote groene furies. Dat zijn het. Hun felgroene kleur en hun brutaal gekrijs zijn de belangrijkste eigenschappen waarmee de Halsbandparkiet, in vogelaarstaal 'Habapa', en de Grote Alexanderparkiet onze aandacht trekken.

De Habapa is ooit vanuit Centraal-Afrika en India naar Europa gehaald als volièrevogel. Nadat een aantal exemplaren in de vorige eeuw was ontsnapt, bleek de soort zich hier in vrijheid te kunnen handhaven en voortplanten. Dat laatste geldt ook voor de Grote Alexanderparkiet, vernoemd naar Alexander de Grote, die de soort zou hebben meegenomen als buit van zijn veroveringen uit Azië.

Buiten het stedelijke gebied zul je Habapa en Alexander niet vaak aantreffen. Zonder bijvoedering met zaden, vruchten en pinda's overleven zij onze winters namelijk niet. Vooral Habapa's zijn in sommige tuinen grootconsumenten van het opgehangen vogelvoer. Het is zo leuk om dan hun acrobatische capriolen te aanschouwen en te horen hoe de vogels met een breed scala aan geluidjes met elkaar communiceren.

GROEN ALS GRAS Habapa's en Alexanders zijn overwegend heldergroen van kleur en hebben een gehaakte papegaaiensnavel en een lange staart. Ze verschillen in grootte. Habapa meet zo'n 40 centimeter van kop tot staart, Alexander ongeveer 58. Habapa heeft in vlucht een hoge felle schreeuw. Alexander doet het een toontje lager en rauwer, met een mooie rollende 'r': "truut".

Mannelijke Habapa's (links) hebben een zwarte halsband van de snavel naar de achterzijde van de kop. In de nek is de band roze. Bij vrouwen (midden) en kleine Habapaatjes ontbreekt die band. De snavel is bij man en vrouw van boven rood met een zwarte punt en aan de onderkant zwart.

Alexanders (rechts) hebben een opvallende rode schoudervlek en een grote, geheel rode snavel. De Alexanderman heeft een zwarte keelvlek en een zwarte band die over de wang naar de nek loopt. In de nek loopt de zwarte band over in een brede roze band. Ook Alexandervrouwen en -kinderen moeten het, net als bij de Habapa's, zonder halsband stellen.

SAMEN NAAR NACHTOPVANG Zowel Habapa als Alexander broedt in natuurlijke holen in loofbomen, in oude spechtenholen of in nestkasten. Buiten het broedseizoen overnachten ze in grote groepen in 'slaapbomen'. In dit jaargetijde zie je tegen de avond vaak zwermen van tientallen Habapa's, soms vergezeld van één of meerdere Alexanders, snel en luidruchtig in noordelijke richting vliegen. Hoe dichter ze de grote stad naderen, hoe omvangrijker de groene golf wordt, om uiteindelijk met honderden neer te strijken in een Amsterdamse nachtopvang. Oogjes dicht en snaveltjes toe.

Edith Kuiper, IVN-lid

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie