'Femme couchée dans les feuilles' uit 1954-55.
'Femme couchée dans les feuilles' uit 1954-55. Madeleine Kemeny-Szemere

Schenking kunstwerken Madeleine Kemeny-Szemere aan Cobra Museum

29 november 2019 om 14:00 Kunst

AMSTELVEEN De eigenaar van twee kunstwerken van kunstenaar Madeleine Kemeny-Szemere heeft deze geschonken aan Cobra Museum in Amstelveen. De werken maken deel uit van de tentoonstelling 'Nieuwe Nuances, vrouwelijke kunstenaars in en rondom Cobra' die nog tot en met zondag te zien is. De kunstwerken maakten deel uit van een belangwekkende privécollectie. Door deze twee werken aan de museumcollectie toe te voegen wordt bijgedragen aan het doel om vrouwelijke kunstenaars beter te vertegenwoordigen in de collectie van het Cobra Museum.

Daarnaast geeft het museum hiermee het signaal af dat Madeleine Kemeny-Szemere bij Cobra hoorde, waarmee het museum een breder en meer representatief idee van de kunstgeschiedenis weer kan geven. 

De schenking betreft de schilderijen 'Devant-derriere femmes' uit 1949 en 'Femme couchée dans les feuilles' uit 1954-55.

Madeleine Kemeny-Szemere (Boedapest, 1906 – Zürich, 1993) haalde inspiratie uit het leven van boerenvrouwen en huisvrouwen, rondom wie zij opgroeide op het Hongaarse platteland. De afbeeldingen van deze werkende vrouwen, altijd in aardetonen gemaakt, zijn echter niet zo idyllisch als ze klinken. De vrouwen zijn niet op een romantische wijze neergezet, maar de zware kant van het werk wordt eerder getoond. Er zit ook iets 'ruws' in de kunstwerken van Kemeny-Szemere: de personen in haar werk zijn grof qua vorm en met een bijna kinderlijke simpelheid getekend. Kenmerkend voor haar schilderijen is ook de aandacht voor de materialen waarmee ze werkte. 

De kwaliteit van het werk van Kemeny-Szemere werd door Cobra-kunstenaar Corneille erkend. Hij nodigde haar uit  om deel te nemen aan de spraakmakende Cobra-tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam in 1949. Ook leverde zij een bijdrage aan het vierde nummer van het Cobra-tijdschrift.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie