Een plofkraak in de Dorpsstraat in Ouderkerk veroorzaakte op 11 oktober veel schade.
Een plofkraak in de Dorpsstraat in Ouderkerk veroorzaakte op 11 oktober veel schade. Naomi Heidinga

Overleg met Geldmaat over veiligheid geldautomaten

28 november 2019 om 16:00 Politiek

AMSTELVEEN Gemeente Amstelveen heeft overleg gevoerd met Geldmaat over de veiligheid bij pinautomaten in verband met recente ram- en plofkraken. Dat meldt het college van B en W in antwoord op vragen van de gemeenteraadsfractie van Actief voor Amstelveen (AVA). De lokale partij stelde de vragen onder meer naar aanleiding van een recente plofkraak op ene geldautomaat in Ouderkerk aan de Amstel.  

Geldmaat verzorgt het contante geldverkeer voor ABN Amro, ING en Rabobank, inclusief het beheer en onderhoud van de geldautomaten. De automaten van de banken worden sinds 2019 geleidelijk vervangen door gele Geldmaat-automaten. Geldmaat maakt volgens het college continu een afweging van de veiligheidssituatie bij pinautomaten. Bij nieuwe locaties plaatst Geldmaat geen pinautomaten meer in gevels van panden waar een bovenwoning aanwezig is,' zo melden B en W.

Het college laat ook weten dat het geen wettelijke gronden heeft om uit veiligheidsoverwegingen pinautomaten te kunnen laten verplaatsen. AVA had voorgesteld om geldautomaten onder wooneenheden uit veiligheidsoverwegingen te verplaatsen naar inpandige locaties zoals wijkcentra en het gemeentehuis. Op vrijwillige basis zouden voor de late uren volgens AVA ook horecabedrijven een goed alternatief kunnen zijn.

AVA uitte in de vragen aan het college ook in algemene zin zorgen over de veiligheid van inwoners en ondernemers. Volgens B en W is Amstelveen echter nog steeds een relatief veilige gemeente. 'Uit de Regionale Veiligheidsrapportage blijkt dat het aantal misdrijven in Amstelveen in de periode januari – september 2019 3 procent lager ligt dan in dezelfde periode in 2018. Het aantal woninginbraken is zelfs met 35 procent gedaald.'

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie