Griffioen in Uilenstede
Griffioen in Uilenstede René de Leeuw

'Voorstellingen schouwburg bij verbouwing tijdelijk naar Griffioen'

26 november 2019 om 16:00 Podiumkunsten

AMSTELVEEN De gemeente overweegt de mogelijkheid om tijdens de toekomstige verbouwing van Schouwburg Amstelveen, voorstellingen te verplaatsen naar theater Griffioen in Uilenstede. Dat theater komt leeg na verhuizing naar de VU-campus en is geschikt voor voorstellingen die nu in de kleine zaal va de schouwburg worden gehouden en voor filmvertoningen. Tijdelijke sluiting van de grote zaal van de schouwburg wordt gezien als onvermijdelijk. 

De toekomstige verbouwing van de schouwburg houdt verband met het plan om een Pathé-bioscoop tegen de achterkant van de schouwburg aan te bouwen. Daar komt ook een nieuwe oprit naar de ernaast gelegen parkeergarage. Als gevolg daarvan moet tevens de plek worden verplaatst voor het laden en lossen van vrachtwagens van artiesten en gezelschappen die in de Schouwburg voorstellingen geven. Als het even kan wil cultuurwethouder Herbert Raat ook een andere voorgevel van de schouwburg, die uitnodigender moet worden dan de huidige, wat hij noemt, 'glasplaat'. Bovendien levert dat dan voor de schouwburg binnen meer ruimte op.

EINDSTADIUM De onderhandelingen over de Pathé-bioscoop bevinden zich in het eindstadium," zegt Raat. "De bedoeling is dat eind dit jaar de plannen hun beslag krijgen. Zeker is het nog niet, maar als het doorgaat, dan betekent het dat er een gigantische verbouwing komt met grote gevolgen voor de schouwburg. Voorstellingen komen daardoor in de knel, maar de schouwburg heeft continuïteit nodig."

Raat denkt dat die continuïteit deels geleverd kan worden door tijdelijk voorstellingen van de schouwburg te verplaatsen naar de Griffioen. "Dat is een prachtig theater," zegt hij. "En het komt leeg, omdat DUWO, de eigenaar ervan, een andere voorziening wil inrichten op de VU-campus in Buitenveldert. Het is voor ons niet gemakkelijk iets anders te vinden en het sluit in de tijd goed op elkaar aan. De Griffioen is wel wat verder van het centrum, maar tegen die tijd is de Amstelveenlijn klaar en is het uitstekend bereikbaar."

POSITIEF Schouwburgdirecteur Dianne Zuidema toont zich blij met de positieve houding van de gemeente om oplossingen te zoeken om de schouwburg zoveel mogelijk te laten doordraaien tijdens de verbouwing. "Gezien de omvang van de zaal van Griffioen kunnen voorstellingen die nu plaatsvinden in onze kleine zaal, ook heel goed daar gehouden worden," zegt ze. "Dat geldt ook voor de filmvoorstellingen, aangezien Griffioen over een filmzaal beschikt. Griffioen is ook niet zo ver uit de buurt. Daarmee is het probleem van de voorstellingen in de grote zaal, die 650 stoelen telt, echter niet opgelost. We weten de details nog niet, maar het is onvermijdelijk dat de grote zaal enige tijd moet sluiten. Als we de kleine voorstellingen kunnen geven in de Griffioen, dan blijven we toch in beeld bij onze bezoekers en de artiesten." Over hoe lang die sluiting duurt, kan Zuidema nog niets zeggen. "We proberen die periode in ieder geval zo kort mogelijk te houden."

KANS Het heeft de voorkeur van Zuidema dat als ook de aanpak van de voorgevel doorgaat, dit tegelijkertijd gebeurt met de overige veranderingen. "Intussen is de aanstaande verbouwing voor ons ook een kans om zelf eens te kijken naar de inrichting van het gebouw," zegt ze. "Sinds de schouwburg onderdeel werd van de Cultuurstrip, zo'n 25 jaar geleden, zijn er door de jaren heen diverse aanpassingen geweest. Dit is een gelegenheid om eens als geheel naar de indeling te kijken en te onderzoeken of er optimalisering mogelijk is." Als voorbeeld noemt ze de ligging van ingang en garderobe ten opzichte van elkaar: "Als je nu binnenkomt, moet je eerst naar links naar de garderobe en vervolgens weer terug tegen de stroom van andere binnengekomen bezoekers in. Dat zou logistiek veel beter kunnen."

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie