Afbeelding
ANP Foto

Amstelveen casht 15 miljoen euro dankzij overname Eneco

25 november 2019 om 14:00 Overig

AMSTELVEEN Energiebedrijf Eneco gaat over in Japanse handen. En dat is goed nieuws voor onder meer Amstelveen. De gemeente is namelijk een van de 44 gemeenten met aandelen in het energiebedrijf en ontvangt zo'n 15 miljoen euro.

Energiebedrijf Eneco komt in Japanse handen. Een consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu betalen 4,1 miljard euro voor de overname. Het nieuws betekent dat een aantal Nederlandse gemeenten een flink bedrag tegemoet kunnen zien.

BIJDRAGE In totaal 44 gemeenten zijn namelijk aandeelhouder in het bedrijf. Rotterdam bijvoorbeeld, zal bijna 1,3 miljard euro ontvangen als de overname rond is. Ook Den Haag (675 miljoen) en Dordrecht (368 miljoen) krijgen een forse financiële bijdrage op de bankrekening gestort. 

Naast deze drie gemeenten zijn dus nog 41 andere gemeenten aandeelhouder, waaronder Amstelveen, Haarlemmermeer, Aalsmeer, Bloemendaal, Heemstede, Uithoorn en Zandvoort. Amstelveen zelf bezit 1,5 procent van de aandelen, goed voor zo'n 15 miljoen euro. 

GEWELDIG "De verkoop voor ruim 4 miljard euro is geweldig nieuws", zegt wethouder Herbert Raat (Financiën). "Maar het is natuurlijk pas écht zeker als de verkoopovereenkomst is ondertekend en het geld bij ons op de bankrekening staat. Wij voeren een solide financieel beleid en geven het geld niet zomaar uit. De gemeenteraad zal in 2020 een integrale afweging maken van onze ambities en de financiering daarvan. De Eneco-gelden maken daar onderdeel van uit."

Het is ook al bekend wat Amstelveen met het geld wil gaan doen. Vorig jaar september heeft de gemeenteraad ingestemd met een collegevoorstel om de Eneco-gelden (die toen werden geschat op 30 miljoen euro) voor de helft te investeren in energietransitie en duurzaamheid. De andere helft gaat naar het verstevigen van de reserves via Sparen Vooraf en de Algemene Reserve, omdat met het verkopen van de aandelen de gemeente de jaarlijkse dividendinkomsten mist.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie