Kanovereniging Frisia zit op een prachtige plek in het bos.
Kanovereniging Frisia zit op een prachtige plek in het bos. Naomi Heidinga

Sporttalent kajakker Olaf Staal: 'Varen in bos brengt uitdagingen mee'

23 november 2019 om 11:00 Overig Sporttalenten

AMSTELVEEN Op zijn vierde wilde hij al gaan kanoën: Olaf Staal (17 jaar). De Amstelvener is al jaren verbonden aan kanovereniging Frisia. Hij hoopt volgend jaar bij de WK bij de beste 50 procent te eindigen. Hij heeft alles voor zijn sport over en traint hard om zijn doel te bereiken.

Zijn ouders hadden een Canadese kano, waarin ze samen met Olaf toertochten maakten. Zo is de liefde voor de kanosport ontstaan. Voor hij lid mocht worden van Frisia, moest hij echter eerst zijn zwemdiploma's halen, vonden zijn ouders. Geen gekke gedachte. Inmiddels is hij al tien jaar lid. "Frisia is heel familiair. Oud en jong trainen met elkaar en stimuleren elkaar om beter te worden." Hij kanoet alleen, maar ook in teamboten: met zijn tweeën of zijn vieren. "We kajakken onder meer in het Amsterdamse Bos. Onze training bestaat uit meerdere rondjes. Daarnaast trainen we op de Bosbaan, en we doen krachttraining. Dat kan in ons eigen clubgebouw. In het zomerseizoen trainen we veel op het water, in de winter doe ik meer krachttraining en ik loop hard. Het kanoën doe ik dan alleen 's ochtends of in het weekend."

WATERPLANTEN Het varen in het Amsterdamse bos brengt zomers wel wat uitdagingen met zich mee. Afgelopen zomer was er vanwege de explosieve groei van waterplanten bijna geen doorkomen aan op sommige stukken. "Dat is wel vervelend; daardoor ben je meer bezig met 'overleven' dan met trainen. Gelukkig wordt er wel aan het probleem gewerkt, maar er zijn meerdere partijen bij betrokken. Voor de kanoërs is het wel belangrijk dat het water toegankelijk blijft."

Roeister Annelotte Maitland vertelde enkele weken geleden dat de kracht bij het roeien niet alleen uit de armen voortkomt, maar ook uit de benen. Hoe is dat bij kanoën? "Het is een samenspel van armen, benen en lichaam. Je gebruikt verschillende spieren. Daarom is onze krachttraining heel divers, we trainen diverse spiergroepen. Het kanoën is heel snel, dus je staat constant onder druk." Dat maakt de sport anders dan roeien, waarbij je telkens opnieuw een krachtinspanning levert. "Ik heb nooit echt geroeid, behalve een keer op een roeiergometer. Ik ben wel benieuwd hoe dat is." Leuk aan het kanoën vindt hij het zijn op het water. "En daarnaast de snelheid die je creëert op het water. Met het kanoën heb je veel vrijheid, meer dan bij het roeien. De kano is immers een stuk korter en smaller dan een roeiboot, en daarmee wendbaarder."

De kanowereld in Nederland is klein. "Het is hechte wereld, met een sterk netwerk. Als je jezelf wil verbeteren, is het noodzakelijk om ook met andere mensen te trainen. Ik reis veel, ik zit bij de marathon- en sprintselectie. Trainen doe ik niet alleen bij Frisia, maar ook bij clubs in Amsterdam, Kampen en Eindhoven."

DISCIPLINES Binnen de kanosport zijn er veel verschillende disciplines. Denk aan het wildwaterkanoën en kanopolo. "Ik kano enkel op vlak water, heb slechts één keer tijdens een vakantie wildwaterkano gedaan. En dat had niet eens veel hoogteverschillen. Wel kano ik verschillende afstanden. Binnen de sprint zijn dat bijvoorbeeld de 200, 500 en 1000 meter. Bij de marathon gaat het om 23 kilometer (junioren), vanaf volgend jaar wordt het 30 kilometer (afstand voor senioren). Het kanoën bij de sprintafstanden is rechttoe-rechtaan. Je zit in een baan en moet zo snel mogelijk naar het eindpunt varen. Het marathonvaren zit anders in elkaar. Daarbij moet je vaak ook overdragen: als het ware klunen met de boot. Je gaat hierbij uit het water en rent met boot en al naar de plek waar je weer het water in kunt. De route is weliswaar vast, je moet om een aantal boeien heen, maar de lijn mag je zelf bepalen. Daardoor komt er veel meer tactiek bij kijken. Wanneer je aan grotere wedstrijden doet, is tactiek heel belangrijk. Zo is het voordelig als je stukken in iemands zog kunt varen. Daardoor ondervindt de boot minder weerstand, en glij je makkelijker door het water. Het kost minder kracht en energie om op snelheid te blijven. Dat betekent echter niet dat je de hele wedstrijd kan profiteren van het kopwerk van een ander: het is de bedoeling dat daarin gerouleerd wordt, net als in een kopgroep bij het wielrennen. Doe je dat niet, dan loop je het risico om aan de kant geduwd te worden, waardoor je snelheid verliest."

EIGEN KRACHT Alleen kanoën of met teamgenoten, het heeft beide zijn pluspunten. "Bij de marathon kun je bijvoorbeeld elkaar motiveren om door te gaan. Aan de andere kant is het bij de sprint wel lekker wanneer je een overwinning echt op eigen kracht weet te halen. Makkelijker van alleen kanoën is dat je sneller kunt reageren op een situatie en zelf een tactische beslissing kan maken."

Hij ziet zijn sporttoekomst positief tegemoet. "Afgelopen jaar had ik meer tijd en heb ik mijn trainingsfrequentie opgeschroefd. Daardoor heb ik veel winst kunnen behalen. Voor de zomer heb ik de havo afgerond aan het Amstelveen College. Nu zit ik het VWO op het volwassenonderwijs. Ik doe nu vier vakken en volgend jaar weer. Dat scheelt in het aantal lesuren, waardoor ik veel tijd om te trainen. Ik train tweemaal per dag, met eenmaal per week een rustdag. Omdat ik niet veel les heb, is er na het trainen ook tijd om te rusten. Heel belangrijk voor een sporter. Daarnaast besteed ik aandacht aan mijn voeding. Ik mag niet te veel zoete of vette dingen, maar qua gewicht mag er wel wat bij." Naast sport is een goede opleiding ook belangrijk. Van het kanoën kan hij niet leven. "Het is geen grote sport in Nederland. Als kanoër krijg je geen geld van de bond. Terwijl het wel een dure sport is met het reizen, verblijf in hotels en wedstrijdgeld. Nu zijn mijn ouders mijn grootste sponsors."

Naomi Heidinga

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met AmstelveenSport.

Eerder in de serie Sporttalenten: roeister Annelotte Maitlandwielrenster Riejanne Markus, floretschermer Daniël Giacon en talentenbegeleiders Ron Berteling en Berit Gunderson.

Olaf in actie tijdens een wedstrijd.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie