Strooiwagen met schuif in actie tijdens een vorige winterperiode.
Strooiwagen met schuif in actie tijdens een vorige winterperiode. Gemeente Amstelveen

Eerste volledige strooiactie nieuw winterseizoen

22 november 2019 om 14:00 Overig

AMSTELVEEN Medewerkers van de gemeente Amstelveen zijn afgelopen week voor de eerste volledige strooiactie van dit seizoen op pad gegaan. Net als voorgaande jaren bestrijden ze gladheid op hoofdrijwegen, busroutes en belangrijke fietspaden zoals bijvoorbeeld de routes naar scholen en winkelcentra. De gladheid was in de nacht van dinsdag op woensdag ontstaan door aanvriezing en bevriezing van natte weggedeelte. 

Eerder dit najaar vonden wel al kleinschaligere preventieve strooiacties plaats om gladheid op bruggen en viaducten te voorkomen. Dat gebeurde op 29 oktober en 9 november. Bij de gladheidsbestrijding wordt biozout gebruikt.

De gemeente stelt dat zijn gladheid op hoofdwegen, busroutes en belangrijke fietspaden wil voorkomen en strooit daarom altijd preventief. 'Dat is mogelijk bij normale winterse omstandigheden. Bij extreem winters weer krijgen eerst de belangrijkste hoofdwegen voorrang.' De gemeente wijst er daarbij op dat zout tijd nodig heeft om in te werken en dat de werking van zout op de weg vermindert bij temperaturen onder 10 graden vorst 

Op wegen in woonwijken, stoepen en wandelpaden wordt niet gestrooid. Op diverse locaties in Amstelveen zijn zoutkisten beschikbaar die weggebruikers gebruiken als zij merken dat een tunnel of brug slecht begaanbaar is. De gemeente doet daarnaast een beroep op bewoners en bedrijven om zelf de stoepen schoon te houden en zo Amstelveen gezamenlijk begaanbaar te houden.

De gemeente verbruikte vorige winterperiode in totaal 305 ton zout en nog eens 25 ton voor het pekelwater. Dat was minder dan in het winterseizoen 2107/2018. Toen werd 446 ton zout en 42 ton pekelwaterzout gebruikt. "Ondanks dat onze ploeg vorig seizoen 20 strooiacties uitvoerde, is er toch minder zout gebruikt. Dit komt door zout goed te doseren met pekelwater en auto's uit te rusten met een systeem dat gegevens bijhoudt over de juiste inzet van ons materieel op strooiroutes," aldus wethouder Floor Gordon (Wijkbeheer):

Informatie over actuele strooiacties en de gladheidverwachting in Amstelveen zijn van eind oktober tot begin april te volgen via twitteraccount @letopAmstelveen.  Strooiroutes en locaties van zoutkisten zijn te vinden op https://www.amstelveen.nl/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie