Afbeelding
Eigen foto

College Amstelveen houdt deur voor Aalsmeer open tot 31 maart

19 november 2019 om 16:00 Politiek

AMSTELVEEN Amstelveen is bereid op een andere manier samen te werken met Aalsmeer, mits vóór 31 maart 2020 aan drie voorwaarden is voldaan. Lukt dat niet, dan is wat Amstelveen betreft de samenwerking helemaal voorbij en rest slechts het ontmantelen van de huidige samenwerking. Dat heeft het Amstelveense college per brief aan Aalsmeer laten weten.

De drie voorwaarden zijn: het geschil over het wel/niet meebetalen door Aalsmeer aan de kosten van ICT/digitalisering moet opgelost zijn; er moet overeenstemming zijn over wat Amstelveen in de toekomst voor Aalsmeer blijft doen; beide colleges moeten het eens zijn over de aanpak, planning en spelregels van een eventuele nieuwe samenwerking. Worden de beide gemeenten het niet tijdig eens, dan volgen stopzetting van de dienstverlening aan Aalsmeer, alsmede ontvlechting van systemen, dossiers en taken, uiterlijk per 1 januari 2022. De Amstelveense raad moet zich hier overigens in december nog wel over uitspreken, maar het college heeft Aalsmeer alvast laten weten welke kant het op wil.

ONDUIDELIJK De mogelijkheid van verdere samenwerking blijft dus vooralsnog bestaan, maar het is nog onduidelijk hoe die er precies uit gaat zien. Ruim vier maanden lijkt wellicht kort voor zo'n ingewikkelde kwestie, maar Amstelveen wil de vaart erin houden. Dit om de organisatie er zo weinig en kort mogelijk mee te belasten en de dienstverlening er niet onder te laten lijden.

Een extern bureau voert intussen in opdracht van Amstelveen onderzoek uit naar de gevolgen van een ontvlechting van het gezamenlijke ambtenarenapparaat voor de dienstverlening en de juridische, financiële, organisatorische en personele consequenties. Resultaten worden eind november verwacht.

AANBIEDEN Het college oriënteert zich verder op de vraag welke diensten Amstelveen aan Aalsmeer wil blijven aanbieden en onder welke voorwaarden. Ontvlechting gaat gepaard met reorganisatie en dat leidt onvermijdelijk tot onrust bij medewerkers. Het college schrijft aan de raad dat mogelijke boventalligheid afhangt van onder meer hoeveel medewerkers in dienst treden van de gemeente Aalsmeer, van een met de vakbonden overeen te komen sociaal plan en het natuurlijk verloop. Voortzetting van een deel van de dienstverlening aan Aalsmeer helpt de nadelige consequenties voor het personeel te beperken en leidt ook tot lagere kosten. Een uitgangspunt van Amstelveen is wél dat Aalsmeer zich aansluit bij de Amstelveense standaard en werkwijze.

ANDERS Amstelveen wil eventuele toekomstige dienstverlening anders inrichten, meer in de vorm van een relatie zoals die tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Dat doet volgens het college ook meer recht aan de wens van Aalsmeer voor een gelijkwaardige verhouding. Voor ontvlechting wil de gemeente heldere afspraken en ook een goede procedure om verschillen van inzicht snel op te lossen. De kosten van ontvlechting moeten zo laag mogelijk blijven. Evengoed is er veel geld mee gemoeid. Het college vraagt de raad hiervoor alvast om een eerste 400.000 euro.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie