Van links naar rechts Hans Steenvoorden (Stadsdorp Elsrijk), Suzanne Piet (raadslid PvdA), Karin Dumasi (Stadsdorp Elsrijk), Stieneke Kruijer (raadslid GroenLinks), Seerp de Blauw (Stadsdorp Elsrijk)
Van links naar rechts Hans Steenvoorden (Stadsdorp Elsrijk), Suzanne Piet (raadslid PvdA), Karin Dumasi (Stadsdorp Elsrijk), Stieneke Kruijer (raadslid GroenLinks), Seerp de Blauw (Stadsdorp Elsrijk) Suzanne Piet

Stadsdorp Elsrijk ‘daagt’ de gemeente uit!

16 november 2019 om 16:56 Zorg Deel je nieuws

In januari 2016 organiseerde de gemeenteraad van Amstelveen een bijeenkomst om inwoners te informeren over het zogenaamde Right to Challenge: het recht om uit te dagen. De Tweede Kamer heeft in 2014 in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning laten vastleggen dat inwoners gemeenten mogen uitdagen om taken die onder regie van de gemeente vallen, zelf uit te voeren. De bewoners kunnen taken overnemen als zij denken het slimmer, beter, goedkoper of anders te kunnen doen. De uitdagers krijgen onder bepaalde voorwaarden middelen en verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de leefbaarheid, welzijn en dienstverlening in hun buurt. Op initiatief van GroenLinks en de PvdA besloot de gemeenteraad van Amstelveen unaniem dat de gemeente actief met dit recht aan de slag moest gaan. Er is een voorlichtingsavond georganiseerd, waar veel belangstellenden op afkwamen. De afspraak werd gemaakt om concrete plannen onder begeleiding van raadsleden, nader uit te werken. En nu ligt er een concrete Challenge van Stichting Stadsdorp Elsrijk klaar. In samenspraak met raadslid Suzanne Piet van de PvdA en Stieneke Kruijer van GroenLinks gaat het Stadsdorp dit uitdaagrecht opeisen. Zij vragen aan de gemeente om de Stichting de opdracht te geven de taken van het sociaal werk in de wijk Elsrijk uit te voeren. De stichting wil het welzijnswerk dichter bij de bewoners brengen en efficiënter uitvoeren. Stadsdorp Elsrijk denkt het sociaal werk in de wijk zo een hogere kwaliteit te geven dan in de huidige situatie, dat wil zeggen, meer in overeenstemming met de wensen en behoeften van bewoners. De bewoners behouden eigen regie, ook als ze hulp, ondersteuning of zorg nodig hebben. De stichting heeft de ambitie om de betrokkenheid bij de buurt en de buren te vergroten. Met dit plan wordt het Stadsdorp zelf opdrachtgever van de wijkcoach en de buurtbeheerder.

Zowel raadslid Kruijer als Piet zijn blij met deze ‘uitdaging’ van Stadsdorp Elsrijk: “Het is goed dat er nu een plan ligt om een Right to Challenge te verwezenlijken in Amstelveen. De Stichting heeft veel werk verricht bij de voorbereiding van dit uitdaagrecht en met goede argumenten een concreet plan uitgewerkt. Men heeft gekeken naar soortgelijke projecten in andere steden en de ervaringen die daar zijn opgedaan, zijn meegenomen in het huidige ontwerp voor Stadsdorp Elsrijk. Wij zijn heel benieuwd hoe dit plan zich verder ontwikkelt."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie