Afbeelding
Eigen foto

Amstelveen: voor elk kind van een minimagezin een computer

15 november 2019 om 16:15 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Het college van Amstelveen heeft haar beleid rondom armoede en schulden opnieuw bekeken. Zo stelt zij de raad voor om de computerregeling uit te breiden. Elk kind uit een minimagezin dat naar het voortgezet onderwijs gaat, krijgt geld voor een computer. Bovendien verhoogt de gemeente deze vergoeding. Deze verruiming kan volgend jaar al ingaan, het voorstel wordt naar verwachting 11 december besproken in de gemeenteraad.

Ook wil de gemeente minimagezinnen per 2021 230 euro vergoeden voor gedeeltelijke dekking van het eigen risico van de ziektekostenverzekering van Zorg en Zekerheid. Degenen die geen overstap kunnen of willen maken naar Zorg en Zekerheid houden de tegemoetkoming via de bijzondere bijstand. De bijdrage voor computers wordt verhoogd van 300 naar 400 euro.

EENMALIG Amstelveners met een laag inkomen van 18 jaar of ouder kunnen eenmalig rekenen op 50 euro als zij willen meedoen aan een activiteit op het gebied van cultuur, sport, educatie of een activiteit van een ouderenbond. Ook wil het college het Jeugdfonds Sport en Cultuur volgend jaar 15.000 euro subsidie verlenen. De tegemoetkomingen voor internet en voor sport, 250 euro per jaar, voor kinderen blijft bestaan.

Het CBS heeft berekend dat in 2016 zes procent van de Amstelveense huishoudens een laag inkomen heeft. Dat is iets meer dan in 2015 en iets lager dan in 2013. Het aandeel huishoudens met een laag inkomen ligt lager dan het landelijke cijfer. Ook het aandeel huishoudens met een langdurig laag inkomen ligt onder het landelijk gemiddelde.

ONVOLDOENDE BUDGET "Inwoners met een minimuminkomen, soms in combinatie met problematische schulden, hebben vaak onvoldoende budget voor ziektekosten, computers, of leuke uitjes", weet wethouder Werk en Inkomen Marijn van Ballegooijen. "Ook hun kinderen hebben recht om te sporten of hun lessen uit te werken op een computer. We zien dat niet alle inwoners die in aanmerking komen voor onze minimaregelingen en bijzondere bijstand er gebruik van maken. En dat is jammer. Graag roepen we op om contact op te nemen met het Amstelveenloket om te kijken welke mogelijkheden er zijn."

Je valt onder de minima of je hebt een laag inkomen als je gezinsinkomen uit werk of uitkering niet hoger is dan 130 procent van de relevante bijstandsnorm. Mogelijk kom je dan in aanmerking. Denk je dat je hier aanspraak op maakt dan kan je dit laten checken bij het Amstelveenloket. Contact opnemen kan via 020-5404911 of amstelveenloket@amstelveen.nl. Meer informatie staat hier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie